Kultura     | 25.10.2019. 14:41 |

Sutra izožba 'Zemljotres u Banjoj Luci - 1969, solidarnost, obnova i izgradnja'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 25. oktobra (FENA) - Izložba "Zemljotres u Banjoj Luci - 1969, solidarnost, obnova i izgradnja" bit će otvorena sutra u Banskom dvoru u povodu obilježavanja 50. godišnjice katastrofalnog zemljotresa koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad.

Zajednički je to projekat Arhiva, Muzeja savremene umjetnosti i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske, a realizuje se pod pokroviteljstvom Grada Banja Luka.

Veliku izložbu sačinjavaju dva osnovna segmenta: istorijsko-arhivski i umjetnički, uz prateće sadržaje.

Istorijsko-arhivski segment izložbe provodi posjetioce kroz priču o istoriji Banje Luke kroz njena rušenja, obnavljanja i građenja od kraja Drugog svjetskog rata do 80-ih godina prošlog vijeka. Taj segment podijeljen je na više poglavlja i donosi raznovrsne istorijske materijale u vidu fotografija, arhitektonskih nacrta, građevinskih projekata, novinskih naslovnica, razglednica, mapa i dokumenata.

Najveći dio odnosi se na seriju razornih zemljotresa i njihove neposredne posljedice, dok prethodni i prateći dijelovi govore o razvoju, odnosno obnovi i urbanističkoj transformaciji grada u decenijama koje su prethodile, odnosno pratile zemljotres. U taj segment uključeni su arhivski filmovi i interaktivni elementi.

Umjetnički segment izložbe obuhvata odabrana djela iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti RS, koja su u Banju Luku prispjela u "Akciji solidarnosti likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta". Akcija je pokrenuta već u prvim danima nakon zemljotresa kao plemeniti gest likovnih stvaralaca sa prostora tadašnje Jugoslavije, a potom i drugih krajeva svijeta koji su odlučili da na svoj način, darovanjem umjetničkih djela, pruže podršku ugroženom gradu.

Zahvaljujući tome prikupljeno je približno 750 umjetnina različitih medija, što je poslužilo kao temelj za osnivanje Umjetničke galerije Banja Luka, današnjeg Muzeja savremene umjetnosti RS, i činilo njen početni fundus.

Arhivsku postavku izložbe potpisuje arhivista-informatičar Saša Đukić (Arhiv RS), a umjetničku viša kustosica Žana Vukičević (Muzej savremene umjetnosti RS).

U Muzeju RS sinoć je otvorena izložba "50 godina od zemljotresa u Banjoj Luci 1969-2019)" autora Milenka Đorđevića, a u atrijumu Gradske uprave zainteresovani posjetioci mogu da vide multimedijalnu postavku o životu u "ranjenom" gradu u organizaciji Filatelističkog društva Banja Luka.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo