Bosna i Hercegovina     | 25.10.2019. 14:59 |

Vujinović i Ramović o implementaciji plana upravljanja nekropolom Goršić polje

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 25. oktobra (FENA) - Direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH Ante Vujinović boravio je u posjeti Goraždu, gdje je s gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem i njegovim saradnicima razgovarao o implementaciji plana upravljanja nekropolom Goršić polje koja se nalazi na listi Svjetske baštine UNESCO-a.

Predstavnici gradske uprave informisali su direktora Zavoda o dosadašnjim i planiranim aktivnostima u smislu upravljanja nekropolom.

Direktor Vujinović ocijenio je da nekropola Goršić polje predstavlja jedan od najboljih potencijala za razvoj turizma na području grada Goražda.

- Razgovarali smo o nekropoli stećaka, planovima za budućnost i svemu onom što Grad Goražde treba poduzeti kada je u pitanju implementacija upravljanja tom nekropolom i naravno i nekoj vrsti saradnje sa Zavodom za zaštitu spomenika FBiH i Gradske uprave Goražde - kazao je Vujinović.

On je podsjetio da se radi o serijskoj nominaciji stećaka.

- Tačnije riječ je o međudržavnoj nominaciji, gdje je uključeno 28 nekropola iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske i mi kao Zavod možemo reći da smo djelimično zadovoljni implementacijom plana upravljanja iz razloga što je veliki broj lokalnih zajednica preuzelo odgovornost i brigu upravo o tim nekropolama. Ono što je možda nezadovoljstvo je činjenica da pojedine lokalne zajednice nisu preuzele upravo tu brigu o implementaciji plana upravljanja. Grad Goražde je ozbiljno shvatio ovu priliku i vjerujem da će uz svoga sajt menadžera Adija Džemidžića i gradsku upravu uspješno implementirati plan - kazao je direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

Gradonačelnik Muhamed Ramović istakao je da je nekropola Goršić polje nešto na što je ovaj grad ponosan naglasivši da će Gradska uprava u u narednom periodu u smislu njene zaštite i promocije poduzeti aktivnosti iz svoje nadležnosti.  

- Na ovom sastanku dogovorili smo naredne aktivnosti a to je prije svega da zajedno sa našim građanima izvršimo eksproprijaciju i sve druge radnje u skladu sa zakonom. Do sada smo realizovali niz projekata, izgradili smo podzidu kako se ne bi zemljište urušavalo i stvorilo probleme, zatim smo organizovali edukaciju za sve osnovne i srednje škole, kao i institucije o našim nekropolama na licu mjesta, kako bi se ukazalo na njen značaj za ovo područje i BiH. U narednom periodu ćemo predložiti ministarstvu za obrazovanje BPK-a i školama da se jedan nastavni čas u svim odjeljenjima u toku godine posveti našim nekropolama stećaka, jer su one nešto na šta svi moramo biti ponosni - kazao je Ramović.

Nakon sastanka u gradskoj upravi, direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH obišao je više lokaliteta na ovom području, a među njima i nekropolu Goršić polje.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'