Bosna i Hercegovina     | 25.10.2019. 16:25 |

Počelo popločavanje najvećeg trga u Kantonu Sarajevo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. oktobra (FENA) - Počelo je popločavanje multifunkcionalnog trga prekoputa Vijećnice, iznad podzemne garaže koju gradi sarajevska Općina Stari Grad.

Bit će to površinom najveći trg u Kantonu Sarajevo koji će imati višestruku namjenu i prostirat će se na 2.500 metara kvadratnih.

Tokom cijele godine na trgu će se održavati različiti sadržaji kulturno-zabavnog karaktera, a plato će sadržavati i binu koja će biti montažno-demontažnog karaktera i koristit će se po potrebi, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

S obzirom na lokaciju na kojoj se ovaj trg nalazi, u najužoj starogradskoj jezgri i blizini najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika i turističkih atrakcija, nesumnjivo je da će veoma brzo postati jedno od najatraktivnijih mjesta za održavanje festivala, koncerata, javnih i drugih događaja.

Trg se popločava granitnim pločama debljine deset centimetara, a na sredini trga nalazit će se grb Općine Stari Grad, investitora ovog velikog projekta. Osim toga, trg će sadržavati i dječije igralište sa gumenom podlogom i spravama za djecu, te ukrasne biljke i drveće. Oko platoa uređuje se saobraćajnica sa ivičnjacima.

Ispod platoa su dvije etaže podzemne garaže sa 155 parking mjesta. Trenutno se izvode radovi na instalacijama, a kako je ranije najavljeno ova garaža imat će i najmoderniji elektro punjač za vozila.

Nakon izgradnje i puštanja u funkciju javne podzemne garaže, kompanija Porsche BH u saradnji sa Općinom Stari Grad će postaviti punjač za električna vozila čije će korištenje biti potpuno besplatno. Ovo je prvi takav slučaj u Kantonu Sarajevo, gdje trenutno postoji 15-ak elektro punjača sa namjenom za punjenje električnih automobila, ali nijedan nije potpuno javnog karaktera.

Izgradnja podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića jedan je od kapitalnih projekata Općine Stari Grad u ovoj godini čija je vrijednost skoro sedam miliona KM.

Projekat se finansira kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj. Postupak odobravanja kredita trajao je više od pet godina, a rok otplate je 20 godina.

Projekat izgradnje podzemne garaže i multifunkcionalnog trga bit će završen do kraja ove godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Sarajevska Općina Stari Grad ponudila obnovu Doma Oružanih snaga BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'