Svijet     | 25.10.2019. 17:46 |

Nasrallah traži od pristalica Hezbollaha da ne podrže protestni pokret

FENA Internet

BEJRUT, 25. oktobra (FENA) - Čelnik libanskog Hezbollaha Sayyed Hassan Nasrallah u petak je tražio od pristalica svoje grupe da ne učestvuju u protestima širom zemlje u kojima se traži smjena vladajuće elite zemlje.

U govoru koji je prenosila televizija, Nasrallah je kazao da je Liban "meta međunarodnih i regionalnih sila", i izrazio je strahovanje kako neko želi da izazove građanski rat u njegovoj zemlji.

Pristalice Hezbollaha, grupe koja uživa iransku podršku i ima veliki uticaj u političkom životu Libana, u međuvremenu su se počarkale s antivladinim demonstrantima koji danima protestuju na ulicama, razbješnjeni korupcijom i skoro uništenom ekonomijom zemlje.

Nasrallah je odbacio pozive demonstranata da se obori vlada. Liban je prošao kroz katastrofalni građanski rat između 1975. i 1990. godine.

- Mi ne prihvatamo pad predsjedništva niti prihvatamo ostavku vlade, i ne prihvatamo, u ovakvim okolnostima, prijevremene parlamentarne izbore - izjavio je Nasrallah.

Hvaleći protestni pokret za postizanje ekonomskih reformi "bez presedana" objavljenih u ovoj sedmici, on je kazao da Liban sada mora tragati za putevima da se krene naprijed i da se spriječni opasni vakuum u vlasti, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

U izraelskim zračnim napadima na Liban ubijena dva borca Hezbolaha

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo