Svijet     | 25.10.2019. 20:45 |

U Splitu se održava međunarodna konferencija Paneuropske unije

FENA Agencije

SPLIT, 25. listopada (FENA) - U organizaciji Hrvatske i Međunarodne paneuropske unije u petak je u Splitu počela trodnevna međunarodna konferencija o ishodima izbora za Europski parlament 2019. i izborima pred Europskom unijom te predsjedanju Hrvatske Vijećem Europske unije.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je u izjavi za medije kako će Hrvatska prilikom predsjedanja Vijećem EU imati nekoliko prioriteta od gospodarskog rasta, ujednačavanja razlika među zemljama članicama, klimatskih promjena, energetike, digitalizacije, demografije, prometne infrastrukture, zaštite građana EU, pa do unutarnje i vanjske sigurnosti, javlja Hina. 

"Proširenje je isto jedan od prioriteta, ali više u smislu povezivanja političkog i gospodarskog pomaganja tih zemalja u okruženju jugoistočne Europe kako bi im nesebično podijelili naša iskustva...Žalimo zbog odluke nekih zemalja koje nisu podržale pokretanje pregovora s EU za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, snažno smo zagovarali otvaranje pregovaračkog statusa", kazao je Grlić Radman.

Konferencija se nastavlja u subotu kada će sudionici iz Španjolske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Hrvatske govoriti o odgovoru paneuropske mladeži na izazove pred Europskom unijom, izborima koji su pred EU-om, te današnjoj i budućoj EU i njenoj ulozi u svijetu.

Pokrovitelji međunarodne konferencije Paneuropske unije su hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Splitsko-dalmatinski župan i gradonačelnik Splita.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana