Kultura     | 27.10.2019. 09:23 |

Završio Festival nijemog filma - nagradu Veliki Brcko osvojio film 'TX-Reverse'

FENA Agencije

ZAGREB, 27. listopada (FENA) - Svečanom dodjelom nagrada u subotu je završio 13. PSSST! Festival nijemog filma koji se tri dana održavao u zagrebačkom Centru za kulturu Trešnjevka, glavnu nagradu festivala "Veliki Brcko" osvojio je film "TX-Reverse", a nagradu publike film "Mjesečeve kapi".

Ocjenjivački sud natjecateljskog programa u sastavu Daria Blažević, Karla Lončar i Marina Redžepović nagradu "Veliki Brcko" (nazvanu po prvom junaku hrvatskog nijemog igranog filma “Brcko u Zagrebu”) dodijelio je filmu "TX-Reverse" Martina Reinharta i Virgila Widricha (Austrija/Njemačka), uz objašnjenje kako se radi o ostvarenju koje savršeno odgovara duhu tog festivala.

"Njegove kvalitete do izražaja dolaze i u tišini i uz glazbenu pratnju, na što smo osobito obratile pozornost pri odabiru filma. Ipak, ono što nas se najviše dojmilo njegova je sadržajna i oblikovna slojevitost: riječ je o svojevrsnom metafilmu, odnosno filmu o kinematografu i njegovoj publici, koji složenom tehnikom digitalnog preklapanja slike začuđuje, intrigira te poziva na promišljanje o prostoru, vremenu, kao i današnjoj naravi filma i filmskog iskustva. Svoju građu pritom ne tretira s hladne distance - gledatelji koje film prikazuje dio su kolektiva, ali i pojedinci s individualnim obilježjima lica, čime se stvaraju zanimljivi kontrasti, ali i osjećaj srodnosti između nas, stvarnog gledateljstva, s onim fiktivnim", istaknuto je u obrazloženju nagrade Ocjenjivačkog suda filmu TX-Reverse.

Nagradu publike osvojio je izraelsko-srpski film "Mjesečeve kapi" redatelja Yorama Ever-Hadanija.

U natjecateljskom programu prikazana su 23 kratkometražna filma s četiri kontinenta - Europe, Azije, Južne Amerike i Afrike, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

NATO Štab Sarajevo dodijelio nagrade u čast heroja iz cijele BiH

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'