Najave     | 28.10.2019. 11:56 |

U Bihaću počinje manifestacija 'Muhammed, a.s. - U njemu je divan uzor'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Institucije Islamske zajednice i nevladine organizacije u Bihaću trinaestu godinu zaredom organiziraju brojne programske sadržaje povodom obilježavanja mjeseca u kojem je rođen poslanik Muhammed, a.s. pod nazivom "Muhammed, a.s. - U njemu je divan uzor", a ove će godine manifestacija početi 29. oktobra.

Cilj ove aktivnosti jeste rasvijetliti brojne aspekte Muhammedove ličnosti i predstaviti javnosti širok spektar mogućnosti da se ugledaju na njega u savremenom dobu i time postanu bolji ljudi i korisni članovi bh. društva, saopćeno je iz Bihaćkog muftijstva.  

Muftijstvo bihaćko, Islamski pedagoški fakultet, Medžlis IZ Bihać, Odjel za brak i porodicu, Asocijacija Iskre Bihać, udruženje Život Bihać i CEI Nahla Bihać za ovu godinu su pripremili mnogo sadržaja, a vrijeme te manifestacije se svake godine poklapa sa mjesecom rebi'u-l-evvelom, u kojem je rođen Muhammed. 

Glavni imam Medžlisa IZ Bihać Mensur-ef. Ćehić ističe kako iz godine u godinu ta manifestacija, ali i druge aktivnosti Medžlisa IZ Bihać, svake godine dobijaju na intenzitetu i kvaliteti.

- U svakoj od 34 džamije medžlisa IZ Bihać bit će upriličen mevludski program kojeg će pripremati imami sa polaznicima mekteba i omladinom. Sa druge strane, brojne tribine, omladinske akcije, mevlud za žene, brojna druženja sa ženama, omladinom, djecom i svim kategorijama našeg društva govori da su nam svi jednako važni i da svako može naći svoj uzor u Muhammedu, a.s., u bilo kojem svojstvu se nalazio - rekao je Mensur-ef. Ćehić.

Koordinator manifestacije Nazif-ef. Horozović ističe da je cilj manifestacije da ljudima ponudi inspiraciju, motiv i put za dobro svake vrste.

Otvorenje manifestacije je planirano na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, gdje će muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić otvoriti manifestaciju i održati prigodnu tribinu o Muhammedu, a.s.

U srijedu, 30. oktobra planirana je tribina s majorom Armije RBiH Harun-ef. Hodžićem, 31. oktobra u Medžlisu IZ Bihać bit će organizirana tribina o razumijevanju života Muhammeda, a.s., za žene.

Završna svečanost planirana je za 29. novembar u Kulturnom centru Bihać.

Partneri projekta su Kulturni centar Bihać, Aktiv vjeroučitelja Medžlisa IZ Bihać, Turistička zajednica Grada Bihaća, a sponzor manifestacije je Vlada Unsko-sanskog kantona.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Muftija Kudić izrazio suosjećanje sa porodicom dr. Azre Spahić

Islamska zajednica dopremila pomoć za poplavljena područja na području Bihaćkog muftiluka

Bajramska poruka muftije Kudića - U mjesecu ramazanu naučili smo brojne lekcije

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije