Kultura     | 30.10.2019. 10:22 |

U Živinicama predstava 'Šta se bijeli u gori zelenoj?' po motivima Hasanaginice

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - U nastavku teatarske revije "Četvrtkom u pozorište" sutra će na velikoj sceni Bosanskog kulturnog centra Živinice biti odigrana dokumentarno-igrana drama "Šta se bijeli u gori zelenoj", nastala u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra ANKATA.

Riječ je o duo drami rađenoj po motivima Hasanaginice i djela autora - A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić, dok dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović, saopćeno je iz JU BKC-a Živinice.

Kahrimanović Hasanaginicu koristi kao simbol kroz koji tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo bh. društva nego civilizacije uopće.

Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka, redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.

U predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad kreativnim procesom potpisuje vanredni profesor Damir Altumbabić. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

Mostarski mališani kroz predstavu učili o važnosti zaštite okoliša

Baletno-plesna predstava Orašar u subotu u Kosači

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo