Stranačke aktivnosti     | 28.10.2019. 11:01 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Platforma za progres poziva Božu Ljubića da čita i citira važeći Ustav i zakone Bosne i Hercegovine i da se suzdrži od diskriminacije stanovnika Bosne i Hercegovine čiji je maternji jezik bosanski – jedan od tri službena jezika u našoj zemlji. Pozivamo Ljubića da citira tekst važećeg Ustava BiH i zakona BiH i suzdrži se od slobodnih, netačnih i diskriminirajućih interpretacija tog teksta

U svome izlaganju pred Saborom Republike Hrvatske 11.10.2019. godine predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog sabora u BiH  i predsjednik Odbora Hrvatskog sabora Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Božo Ljubić kazao je, između ostalog, sljedeće:  

“Ustav Bosnu i Hercegovinu u svojoj preambuli definira prvenstveno kao državu tri konstitutivna naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba. Stoga Bosna i Hercegovina po Ustavu ima tri člana Predsjedništva kao predstavnike bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.”

Podsjećamo Božu Ljubića da važeći Ustav BiH nije književni nego pravni tekst pa se zato ne može  slobodno interpreterati u skladu s njegovim ili bilo čijim političkim stavovima i željama. Naime, u svojoj preambuli, važeći Ustav BiH ne definira državu Bosnu i Hercegovinu onako kako je to interpretirao Ljubić. Dio preambule Ustava BiH koji je pogrešno pred Saborom sujedne Republike Hrvatske 11.10.2019. godine tumačio Ljubić glasi ovako u nezvaničnom prijevodu na bosanski, jezik koji Ljubić ne smatra službenim u BiH:

“Podsjećajući na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine  i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstituentni narodi (zajedno s Ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju da je Ustav Bosne i Hercegovine kako slijedi…”

Za bilo kakve nejasnoće u tumačenju navedenog dijela preambule, pozivamo gospodina Ljubića da se, u skladu s Aneksom X Okvirnog sporazuma za mir u BiH, obrati Visokom predstavniku u BiH.

U vezi sa sljedećim dijelom izjave Bože Ljubića pred Hrvatskim saborom 11.10.2019. godine: “…unitarističko-centralističke snage u BiH, nametanjem nadnacionalnog državnog bosanstva umjesto hrvatskog, srpskog i bošnjačkog nacionalnog identiteta, bosanskog jezika umjesto službenih srpskog i hrvatskog…” Platforma za progres podsjeća Božu Ljubića, smatrajući njegovu izjavu o bosanskom jeziku otvoreno diskriminirajućom, na sljedeće činjenice koje bi kao neko ko je bio službeni predstavnik Bosne i Hercegovine u raznim kapacitetima od 1994. godine trebalo da zna:

Važeći Ustav BiH, tj. Aneks IV Okvirnog sporazuma za mir u BiH, ne pominje pojam nacija uz pojmove Bošnjaci, Srbi i Hrvati niti u jednom svome dijelu.  Oni koji su pisali Ustav BiH Bošnjake, Srbe i Hrvate nazvali su konstituentnim narodima, a ne konstitutivnim nacijama. Pojam konstitutivni u važećem Ustavu BiH, i pored najbolje volje, nismo mogli pronaći. Pronašli smo sličan pojam – konstituentni, koji znači onaj koji je dio cjeline, pritom jednako važan kao i svi drugi dijelovi te cjeline. Sintagme  “zajedno s Ostalima” i građani BiH jasno su navedene u istoj proširenoj rečenici preambule Ustava BiH, što znači da nikako nisu manje važne od sintagmi “Srbi, Hrvati i Bošnjaci kao konstituentni narodi” u prvom dijelu iste rečenice. Pojam nacionalnog bosanstva u važećem Ustavu BiH se ne pominje jer se značenje pojma nacionalne, tj. pripadnosti državi u svakoj zemlji na svijetu podrazumijeva, pa bi pojašnjenje bilo smiješno i redundantno.

Ustav FBiH (AMANDMAN XXIX) eksplicitno navodi sljedeće: “(1) Službeni jezici Federacije Bosne i Hercegovine su: bosanski jezik, hrvatski jezik i srpski jezik. Službena pisma su latinica i ćirilica. (2) Ostali jezici mogu se koristiti kao sredstvo komunikacije i nastave.”

Član 5. važećeg Zakona o upravi BiH glasi ovako: “Član 5.  U organima uprave u ravnopravnoj upotrebi kao službeni jezici su bosanski, hrvatski i srpski jezik.  U postupcima pred organima uprave stranke se mogu koristiti i drugim jezikom ako taj jezik nije jedan od službenih jezika i to o trošku organa uprave pred kojim se vodi postupak.  Službena pisma u organima uprave su ćirilica i latinica.”  

Obavještavamo gospodina Ljubića da, od ukupno popisana 3,531,159 stanovnika BiH na Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, njih 1,866,585, što je više od ukupnog broja stanovnika koji su se izjasnili kao Bošnjaci, izjavilo je da je njihov maternji jezik bosanski, što navodi na zaključak da Vi oko dva miliona stanovnika svoje rodne zemlje smatrate unitarističko-centralističkim snagama jer svoj maternji jezik nazivaju bosanskim.

Gospodine Ljubiću, svojom izjavom da su u BiH službeni samo hrvatski i srpski jezik Vi ste flagrantno prekršili odredbe Ustava bh. entiteta FBiH, Zakona o upravi BiH, Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, te Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.

Gospodina Ljubića, kao i sve one koji Bosnu i Hercegovinu smatraju “državom sastavljenom od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”, odnosno sve one koji, uprkos nedavnoj odluci Ustavnog suda BiH, i dalje negiraju i zabranjuju bosanski jezik, pozivamo da, pored važećeg Ustava BiH i relevantnih zakon i presuda, pažljivo pročitaju i definicije sljedećih pojmova: država, narod, nacija, diskriminacija i fašizam. 

Platforma za progres se nada da će institucije Republike Hrvatske, jedne od tri potpisnice Okvirnog sporazuma za mir u BiH, provjeriti i potom odbaciti navedene neozbiljne interpretacije Ustava BiH koje je, sramoteći time i sebe i sve građane BiH, u Saboru RH 11.10.2019. godine iznio bivši državni ministar RBiH i BiH Božo Ljubić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Saopćenje za javnost Platforme za progres

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta