Kultura     | 28.10.2019. 14:39 |

Projekt iMARECULTURE - Virituelna realnost u podvodnim arheološkim nalazištima

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Projekt Horizont 2020 "iMARECULTURE", aplikacija pomoću koje se mogu posjetiti podvodna arheološka nalazišta i njihove rekonstrukcije u virtuelnoj realnosti, predstavljen je danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Glavni cilj projekta, vrijednog 2,6 miliona eura, jeste da bogatstvo kulturnog naslijeđa koje se nalazi pod vodom učini dostupnim javnosti putem digitalnih tehnologija.

Koordinatorica projekta za UNSA Selma Rizvić kazala je da je projekt Horizont 2020 najprestižniji u naučno-istraživačkom svijetu te da im je donio mnogo naučnih referenci, vrijednu opremu te omogućio saradnju sa značajnim partnerima iz evropske istraživačke zajednice.

- Radili smo interaktivno digitalno pripovijedanje za priče o podvodnom kulturnom naslijeđu, jer projekt ima za cilj da približi tu vrstu naslijeđa širokoj javnosti putem interneta - pojasnila je.

Dodala je da su kroz aktivnosti projekta predstavljene tri izabrane podvodne lokacije: Mazotos na Kipru, Xlendi na Malti i Baiae u Italiji. Mazotos i Xlendi čuvaju ostatke potonulih brodova, a Baiae je podvodni arheološki park u kome se nalaze ostaci čitavog grada i luke sa zgradama, mozaicima i statuama iz rimskog perioda.

Istakla je da je podvodno kulturno naslijeđe jedino koje građani ne mogu vidjeti, osim podvodnih arheologa te da se javnost o tim lokacijama informira isključivo sa fotografija.

Prorektorica UNSA Dženana Husremović kazala je da je taj projekt najbolji primjer rada na interdisciplinarnom projektu, koji se ogleda u kontekstualiziranju napredne tehnologije u zaštiti kulturnog naslijeđa.

- Ovakvi projekti omogućavaju svim građanima u Evropi da razumiju naše kulturno naslijeđe, posebno u kontekstu evropskog identiteta, bez da konkretno moramo biti ronioci - kazala je.

U toku prethodne tri godine na projektu su radili sljedeći saradnici: Ekspertni tim za interaktivno digitalno pripovijedanje: prof. Fahira Fejzić-Čengić, prof. Bojan Hadžihalilović, prof. Ahmed Imamović, mr. Fatmir Alispahić, prof. Nermin Đapo, prof. Vensada Okanović, prof. Dušanka Bošković.

Produkcioni tim činili su: glumci Selma Alispahić, Boris Balta, Amar Selimović, Senad Alihodžić, Lukas Maier, Ajas Alispahić, Anur Imamović, naratori Amira Sadiković i June Smith, asistenti produkcije Ahmed Karavdić, Emina Zubčević, prevodilac Sabina Nikšić, programer Sanda Šljivo, teleprompter Muharem Osmić, ton Vanja Kurtović, kompozitor i muzički producent Adnan Mušanović, kostimograf Adisa Vatreš-Selimović, makeup Naida Đekić, grafički dizajn Enis Čišić, Mirsad Festa, Aida Sadžak, Ena Čabrić  i Džana Torlak Hulusić, snimatelj Bojan Mijatović, montažer Vanja Mijatović, reditelj Ahmed Imamović i producent Selma Rizvić.

Istraživačka laboratorija s Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, je u okviru konzorcija bila zadužena za interaktivno digitalno pripovijedanje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

UNDP proveo analize energetske efikasnosti stambenog sektora u 36 opština i gradova u BiH

Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'