Bosna i Hercegovina     | 28.10.2019. 16:01 |

FHMZBiH korisnik projekta SEE-MHEWS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - U Federalnom hidrometeorološkom zavodu (FHMZ) danas je održan sastanak u okviru projekta SEE-MHEWS (savjetodavni sistem ranog upozoravanja na složene nepogode u jugoistočnoj Evropi).

FHMZ je korisnik tog projekta u Federaciji BiH. U pilot projektu učestvuje 18 zemalja.

Sastanku su prisustvovali koordinatorica projekta - predstavnica WMO Sari Lappi, šef regionalnog ureda WMO za Evropu Milan Dacić, predstavnik Hidrološkog sektora Hidrometeorloškog zavoda iz Rusije Jurij Simonov kao i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save, Agencije za vodno područje Jadranskog mora, JP Elektroprivrede BiH, JP Elektroprivrede HZHB te domaćini sastanka Federalni hidrometeorološki zavod. 

U okviru projekta SEE-MHEWS je dovršena procjena sposobnosti meteoroloških i hidroloških servisa jugoistočne Evrope u prognozi i upozoravanju na poplave. Cilj  procjene jeste pružanje informacija za podršku odabiru rječnog sliva za pilot fazu projekta. Jedan od prijedloga za pilot projekat je sliv rijeke Vrbas, a danas je razgovarano o spremnosti Federalnih institucija iz oblasti voda za realizaciju pilot projekta, saopćeno je iz FHMZ. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Sutra sunčano, narednih dana oblačno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom

U BiH jutros pretežno oblačno vrijeme

U BiH oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'