Bosna i Hercegovina     | 28.10.2019. 17:22 |

Tadić - Brammertz: Unapređenje suradnje Tužiteljstva BiH i MRMKS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. oktobra (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić sastala se danas u Sarajevu s glavnim tužiteljem pri MRMKS Sergeom Brammertzom i njegovim timom.

Razgovarano je o procesuiranju predmeta Kategorije 2, koji su proslijeđeni iz Haškog tribunala, a koji se procesuiraju nakon podignutih optužnica u Tužiteljstvu BiH, kao i mogućnostima prenosa predmeta Kategorije 2 u Hrvatsku i Srbiju, radi otklanjanja zastoja u procesuiranju zbog nedostupnosti optuženih, kako bi se procesuirali pod nadzorom tužiteljstva pri MRMKS.

Također, na sastanku je razgovarano i o prenosu predmeta iz Tužiteljstva BiH prema pravosudnim institucijama oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, tekućim i planiranim aktivnostima Tužiteljstva BiH u 2019. godini, budućim sastancima glavnih tužitelja regiona, te aktivnostima na ekshumacijama i potragama za nestalim osobama.

Tužiteljstvo BiH je iskazalo potrebu za unaprijeđenjem suradnje s MRMKS uključujući između ostalog i organiziranje obuka i razmjene iskustava između dvaju tužiteljstava.

Tužiteljstvo MRMKS i Tužiteljstvo BiH održavaju redovite radne sastanke s ciljem što efikasnijeg procesuiranja predmeta ratnih zločina, borbe protiv nekažnjivosti ratnih zločina, kao i ulaganja dodatnih napora u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba, saopćeno je iz bh.tužiteljstva. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Srbija: Tadić optužio Vučića za političku samopromociju zbog Jasenovca

VSTV BiH - Vršilac dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH Milanko Kajganić

Tadić predstavila OSCE-u aktivnosti protiv prekograničnog kriminala

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo