Regija     | 28.10.2019. 18:36 |

Slovenija: Zadnjih dana privedene nove skupine ilegalnih migranata

FENA Agencije

LJUBLJANA, 28. listopada (FENA) - Slovenski policajci iz Brežica, nedaleko granice s Hrvatskom, u nedjelju su na području mjesta Bizeljsko priveli 35-godišnjeg državljanina Srbije  koji je u automobilu prevozio osam državljana Turske, kako se pretpostavlja ilegalnih migranata, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji pozivajući se na policiju.

Ustanovljeno je da su granicu prešli nezakonito pa su s migrantima pokrenuti uobičajni postupci, dok je 35-godišnjak priveden istražnom sucu, pod sumnjom da se bavi ilegalnom trgovinom ljudima, a vozilo mu je oduzeto. S turskim državljanima, među kojima je i troje djece, još teku predviđeni policijski postupci pa nije poznato hoće li u Sloveniji zatražiti azil, prenosi Hina.

Dan prije, u subotu navečer,  ljubljanska policija  je na području Ribnice i Kočevja otkrila dvije veće skupine ilegalnih migranata koji su nezakonito ušli u državu, a uhićeni su i njihovi vodiči, jedan slovenski i dva talijanska državljanina.

Slovenski državljanin u svojem je vozilu prevozio 30 državljana Eritreje, Sirije, Alžira i  Francuske Gvineje,  dok su dva Talijana u svojim vozilima prevozila 50 Pakistanaca te državljana Bangladeša i Sirije. Postupci u vezi s tim migrantima još nisu okončani, objavila je u ponedjeljak policijska uprava Ljubljana.

Slovenska policija ove godine bilježi znatan porast broja ilegalnih ulazaka i uhićenja ljudi koji se bave njihovim krijumčarenjem. Od početka godine otkriveno je preko 12 tisuća ilegalnih migranata, najviše iz Afganistana, Pakistana, Alžira i Maroka, a velika većina ih je nakon predviđenih postupaka, po podacima slovenskog MUP-a, vraćena u Hrvatsku.

Slovenska vlada i MUP ističu da, unatoč povećanom broju ilegalnih migranata u ovoj godini, kontroliraju situaciju na južnoj granici Schengena prema Hrvatskoj, na dijelu koje su od 2015. godine i prepreke te žičana ograda.

No, oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša prošlog je tjedna, u polemičkom odazivu na vladine tvrdnje, naveo da su stvarne brojke nezakonitih prelazaka granice vjerojatno veće od službenih navoda te da preko Slovenije prema sjeveru i zapadu ide  "100 do 500 ilegalnih migranata dnevno”, ne navodeći izvor za te podatke.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Kurti: Četvorica policajca puštena na slobodu, Janković u pritvoru u Srbiji

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Osmani: Petorica kosovskih policajaca i dalje su taoci u Srbiji

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana