Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 08:34 |

Helikopter OSBiH gasio požar na planini Romaniji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Drugi helikopterski skvadron br ZS i PZO u nedjelju je dobio hitan poziv za angažovanje helikoptera UH-1H na gašenju šumskog požara nastalog na širem području općine Pale, na obroncima planine Romanije, u blizini sela Stajna.

Za izvršenje ovako zahtjevnih zadataka, helikopterska posada bila je spremna za polijetanje u najkraćem roku. Helikopter UH-1H 2.HS-a je poletio iz Rajlovca prema rejonu požarišta u 15.00 sati. Angažovanje helikoptera UH-1H je bilo od velike pomoći pripadnicima Civilne zaštite i vatrogasnih službi, što je i istaknuto od civilnih struktura.

Kako se navodi u saopćenju iz  Ministarstva odbrane BiH ovo je treća ovogodišnja misija pomoći civilnim vlastima u gašenju požara, a posebno naglašavaju da je ovo o drugi put da se u misiji gašenja požara koriste helikopteri tipa UH-1H. Prilikom izvršenja misije gašenja požara posada 2.HS-a se pridržavala svih propisanih procedura te su zadatak izvršili sigurno.

 - Oružane snage BiH će, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i trenutno raspoloživim ljudskim i materijalnim kapacitetima, biti spremne pružiti svu neophodnu pomoć i podršku civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine - navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Nakon svađe s bratom u dvorištu zapalio više automobilskih guma

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Najmanje četvero poginulih u požaru koji je zahvatio stambene blokove u Valenciji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom