Kultura     | 29.10.2019. 10:08 |

U Zemaljskom muzeju BiH završnica projekta 'Muzeji u pokretu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - U Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u srijedu, 30. oktobra prigodnim će programom biti ozvaničen završetak projekta "Muzeji u pokretu", koji Muzej realizira pod pokroviteljstvom Glavnog državnog ureda UNESCO-a u BiH, a u partnerstvu sa Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum te direktori Muzeja savremene umjetnosti RS i Zemaljskog muzeja BiH Sarita Vujković i Mirsad Sijarić posjetioce će ukratko informirati o rezultatima projekta, nakon čega će se učesnici iz različitih osnovnih škola takmičiti u kvizu znanja, te učiti kroz interaktivne radionice i stručna predavanja.

Projekat "Muzeji u pokretu" ima za cilj održivost mira i poboljšanje društvene kohezije kroz angažovanje, osnaživanje i edukaciju učenika osnovnih škola iz 28 općina i gradova propisanih projektnim prijedlogom. U proteklih 20 godina muzeji u lokalnim zajednicama suočavaju se s egzistencijalnim problemima usljed kojih opada i kvalitet pružanja usluga i edukativne saradnje s osnovnim školama. Posljedica je opadanje kvalitete obrazovanja i nepoznavanje kulturne baštine BiH kod učenika osnovnih škola.

Dvije vodeće muzejske institucije su kroz niz edukativnih programa i radionica prezentovali rad muzeja i njihovu ulogu u društvu, te različite teme kojima se muzejski stručnjaci bave.

S obzirom na to da velika većina učenika osnovnih škola iz spomenutih općina nemaju priliku ili mogućnosti da posjete muzeje u svojim gradovima i opštinama, projekt je  jedinstvena prilika da se muzeji približe i postanu dostupni djevojčicama i dječacima koji nemaju priliku da se upoznaju sa radom muzeja i predmetima i kolekcijama koje baštine. Većini djece to je bio prvi susret sa stručnjacima muzeja koji su ih kroz radionice i prezentacije informirali o svom radu.

Projekat "Muzeji u pokretu" realizuje se u okviru projekta Dijalog za Budućnost: Ka pravednijem društvu: Promovisanje socijalne kohezije i raznolikosti u BiH", koji implementiraju UNESCO, UNDP i UNICEF, u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat Dijalog za Budućnost finansira se sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF), saopćeno je iz Zemaljskog muzeja BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Bogat program obilježavanja 136 godina od osnivanja Zemaljskog muzeja BiH

Zemaljski muzej BiH za 2024. najavio nove projekte, u toku i projekt spašavanju alpskog tritona

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'