Svijet     | 29.10.2019. 11:33 |

Preminula Sadako Ogata, prva i jedina žena na čelu UNHCR-a

FENA Internet

TOKIO, 29. oktobra (FENA) - Sadako Ogata, bivša vodeća zvaničnica Ujedinjenih nacija, prva i jedina žena na čelu  Visokog komesarijata UN-a za izbjeglice preminula je u 92.godini.

Zvaničnici japanske vlade saopćili su da je Ogata preminula 22. oktobra, ali su tek danas objavili njenu smrt. Oni nisu naveli uzrok smrti.

Njen mandat visoke povjerenice za izbjeglice tokom 1990-ih podudario se s genocidom u Ruandi i ratovima u bivšoj Jugoslaviji. Tokom agresine na BiH dolazila je nekoliko puta, a nakon rata je 2012. godine posjetila posljednji put Sarajevo.

- Ona je stajala na liniji fronta u humanitarnim pitanjima kao što su siromaštvo, izbjeglice i sukobi, gdje je demonstrirala izuzetno čelništvo - izjavio je portparol japanske vlade Yoshihide Suga na konferenciji za novinare u utorak.

- Njeni stavovi, kao što su garantiranje ljudske sigurnosti i naglašavanje značaja rada na terenu, i sada su osnova za napore na dostavi humanitarne pomoći i u Japanu i u inostranstvu - dodao je.

Praunuka japanskog premijera iz vremena prije Drugog svjetskog rata, Tsuyoshija Inukaija, Ogata je stekla doktorat u političkim naukama na univetzitetu Berkeley u Kaliforniji i kasnije je obavljala dužnost specijalnog japanskog izaslanika za obnovu Afganistana.

U intervjuu za Reuters u 2015., ona je zatražila od Japana da pokaže veće čelništvo u pitanjima koja se tiču izbjeglica.

- Japan mora stvoriti situaciju za prihvat ljudi, ne da prihvata sviju, nego one koji su u potrebi, u ozbiljnoj potrebi, i one koji su spremni da dođu, koji bi voljeli da dođu. Mislim da bismo trebali biti otvoreni prema takvim ljudima - kazala je Ogata.

Japan, gdje mnogi hvale svoju domovinu kao zemlju kulturne i etničke homogenosti, prihvatio je samo 42 izbjeglice u prošloj godini od više od 10.000 podnosilaca molbi za smještajem. 

- Ukoliko izbjeglice počnu stizati u milionima, to je druga priča, ali stopa dolazaka ovdje nije golema i reći da Japan nema resursa za njih je nonsens - kazala je ona u tom intervjuu.

Filippo Grandi, aktuelni čelnik UNCHR-a, pohvalio je Ogatu zbog njenog rada.

- Gospođa Ogata bila je vizionarska čelnica koja je predvodila UHCR kroz jednu od najupečatljivijih decenija u njegovoj istoriji, transformirajući živote miliona izbjeglica i ostalih ljudi pogođenih ratom, etničkim čišćenjem i genocidom, i pomažući u redefiniranju humanitarne akcije u političkom okruženju podložnom brzim promjenama - navodi Grandi u izjavi za javnost, prenosi Reuters.
 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Preminuo britanski finansijer Jacob Rothschild

Julija Navaljnaja sastala se s Blinkenom, tvrdi da Putin 'neće proći nekažnjeno'

Ljudmila Navaljni: Aleksej je bio "živ, zdrav i sretan" u ponedjeljak

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom