Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 13:34 |

Očuvanje prirode u fokusu Šestog dječijeg sajma

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Šesti dječiji sajam bit će održan od 15. do 17. novembra u Sarajevu, u organizaciji firme "Makako" i Udruženja Moderno društvo.

Ovaj jedinstveni događaj za djecu u Bosni i Hercegovini, prateći globalne trendove ove godine u fokus se stavlja edukaciju mališana o temi očuvanja prirode.

"Čuvajmo prirodu, rastimo zajedno", ovogodišnji je slogan najvećeg događaja u Bosni i Hercegovini za djecu, u čijem festivalskom programu nastupi više od 1.500 djece uzrasta do 12 godina.

Istovremeno, u sklopu ovogodišnjeg izdanja Dječijeg sajma bit će organizirane radionice o važnost odlaganja otpada, reciklaže i štednje papira.

- Za vrijeme održavanja sajma u dvorani (SKC 'Skenderija') postavit ćemo male reciklažne kontejnere, označene po vrsti otpada. Vratimo se prirodi dok još imamo čemu - poručuje direktorica Dječijeg sajma Maja Kojundžić Graholski.

Po njenim riječima, od najranije dobi važno je naučiti šta znači pravilno odlaganje otpada, "a djeca mogu biti sjajan korektiv i svojim roditeljima. Oni uče od nas, a mi učimo od njih".

- U suradnji s našim partnerima kroz edukativne, ali djeci zabavne radionice, fokus ćemo staviti i na mjere opreza i zaštite tokom mjeseci koji slijede, odnosno dana kad je alarmantno visoka zagađenost zraka u Sarajevu. Naša je obaveza da na svaki mogući dostupan način, zaštitimo našu djecu - dodala je Kojundžić Graholski.

U festivalskom dijelu programa Sajma mališani plesom, recitacijom, koncertom, igrokazom pričaju dječije priče o odrastanju, jačaju samopouzdanje i kreativnost kroz stvaralaštvo te uče o nenasilnom ponašanju i važnosti tolerancije od najranije dobi.

Sajam se tradicionalno održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i sporta KS, Grada Sarajeva, te općina Centar i Novi Grad. Ulaz na sajam je besplatan, saopćili su organizatori.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Edukacija policijskih službenika o nasilju u obitelji

CIK- Završena edukacija o elektronskim prijavama i započet proces javnih nabavki za Lokalne izbore

Edukacija političkih subjekata o elektronskoj prijavi političkih subjekata za učešće na izborima

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel