Svijet     | 29.10.2019. 14:07 |

YPG se još nije u potpunosti povukao sa sirijsko-turske granice

FENA Internet

ISTANBUL, 29. oktobra (FENA) - Kurdske snage YPG još uvijek se nisu u potpunosti povukle sa dijela zemlje na sjeveroistoku Sirije iz koje Ankara kaže da moraju otići, izjavio je u utorak turski ministar odbrane, nekoliko sati prije nego što ističe rok za njihovo potpuno povlačenje.

Prema sporazumu postignutom prije sedmicu dana između predsjednika Turske i Rusije, sirijski graničari i ruska vojna policija trebali su ukloniti sve snage YPG-a i njihovo oružje sa 30 kilometara teritorije na tursko-sirijskoj granici do 18 sati po lokalnom vremenu u utorak.

Nakon tog roka, ruske i turske snage počet će zajednički patrolirati granicom, na trasi dužine 10 kilometara na sirijskoj strani granice, javio je Reuters.

Dogovor, sklopljen u ruskom crnomorskom gradu Sočiju, pojačao je postojeći prekid vatre koji je sklopljen uz pomoć američkog posredovanja što je zaustavilo ofanzivu Turske, a nazvan je Operacija mirno proljeće.

Ankara smatra kurdske naoružane snage terorističkom organizacijom povezanom s kurdskim pobunjenicima na jugoistoku Turske.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Zamjenik direktora kosovske policije Dejan Janković pušten iz srbijanskog pritvora

Haxholli: Srbija blokira kosovske autobuse na granici s Hrvatskom

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta