Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 15:11 |

Izrečena presuda Milanu Mitiću za organizirani kriminal

FENA Saopćenje

SARAJEVo, 29. oktobra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine je nakon ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i pretresa za izricanje krivičnopravne sankcije u predmetu Milan Mitić donio je presudu kojom je optuženi Mitić oglašen krivim da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima ubistvo i razbojništvo. 

Sud je optuženom Milanu Mitiću izrekao kaznu zatvora u trajanju od osam godina. U izrečenu kaznu zatvora uračunava se vrijeme koje je optuženi proveo u pritvoru počev od 30.06.2017. godine, pa nadalje.

Sud je donio rješenje o produženju pritvora optuženom Milanu Mitiću koji po ovom rješenju može trajati najduže devet mjeseci, odnosno do 28.07.2020. godine ili do nove odluke Suda. Pritvor je produžen zbog opasnosti od bjekstva.

Optuženi Milan Mitić kriv je što je postao pripadnik međusobno povezane i organizovane grupe ljudi, organizovane s ciljem da pripadnici grupa međusobnim povezivanjem i dogovaranjem, povezivanjem i dogovaranjem s drugim osobama i samostalno, organizuju, pripremaju i vrše djela koja u međusobnoj povezanosti radnji i posljedica imaju obilježja krivičnih djela propisanih Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine i Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Organizovana grupa je djelovala od početka 2005. godine, te je, silom i prijetnjom da će direktno napasti život i tijelo drugih osoba i upotrebom vatrenog oružja, oduzimala pokretne stvari od drugih osoba i prisiljavala ih da čine radnje na štetu svoje imovine. Pripadnici grupe su dogovarali lišavanje života – usmrćivanje drugih osoba, pripremali i pokušali lišiti života - usmrtiti više osoba, vršili neovlašten promet oružja i neovlaštenu izradu oružja radi upotrebe u izvršenju navedenih djela.

Upotrebom oružja, prilikom izvršenja navedenih djela, doveli su u opću opasnost živote drugih osoba i imovinu većeg opsega, te su pribavili protupravnu imovinsku korist u novcu u neutvrđenom iznosu, materijalnim dobrima i drugim oblicima koristi.

Novcem pribavljenim izvršenjem navedenih krivičnih djela kupovali su pokretnu i nepokretnu imovinu u BiH, Republici Srbiji i Republici Hrvatskoj i novac koristili u privrednom poslovanju radi ozakonjenja pribavljenog novca, saopćeno je iz Suda BiH. 

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Njemačka vlada obećala se pozabaviti rastućim kriminalom

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu