Kultura     | 29.10.2019. 15:41 |

Arheološko istraživanje na nekropoli stećaka 'Metaljica'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju, Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Hadžići pokrenuli su projekt arheološkog istraživanja nekrolopole stećaka "Metaljica" Vilovac kod Tarčina.

Radi se o jedinstvenom istraživanju koje se prvi put organizira u Bosni i Hercegovini u toj formi. Cilj je da se na bazi pronađenih skeleta utvrde genetske karakteristike srednjovjekovnog bosanskog čovjeka te da se napravi paralela sa današnjim stanovnicima tog područja, ali i čitave Bosne i Hercegovine.

Istraživanje vodi profesor Edin Bujak sa Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu, sa dodiplomskim i postdiplomskim studentima arheologije.

Bujak je istakao da se radi o jedinstvenom projektu u koji su uključena genetička, antropološka i karbonska istraživanja sa puno interdisciplinarnog rada.

- Istražit ćemo život i smrt srednjovjekovnih stanovnika ovog područja. Skeleti će biti analizirani na Institutu za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju gdje ćemo dobiti DNK analize i genetski kod srednjovjekovne populacije ovog područja - kazao je Bujak.

Predsjednik Komisije za historizaciju Općine Hadžići Vahid Alađuz je istakao da će pronađeni skeleti putem Instituta za geološka istraživanja biti poslani na analizu da se utvrde određene karakteristike i napravi komparacija s današnjim stanovnicima tog područja.

Lokalitet nekropole stećaka "Metaljica" Viovac danas je posjetio i načelnik Hamdo Ejubović.

- Genetskim i karbonskim analizama utvrdit će se tačna starost sekleta te dužina njihovog života na ovim prostorima. Saznat ćemo jako puno o životu naših predaka i time dodatno saznavati ono što je u historiji Bosne ostalo nerazjašnjeno ili prikriveno. Ustanovit ćemo ko je ovdje živio i kakav je DNK nosio, da li smo genetski povezani sa našim precima - naveo je načelnik Ejubović, saopćeno je iz Press službe Općine Hadžići.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općina Hadžići daje 30.000 KM hitne pomoći stanovništvu Gaze

U procesu ekshumacije u Hadžićima pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe

Hadžići prvi iz Bosne i Herecegovine dostavili pomoć Turskoj

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo