Bosna i Hercegovina     | 29.10.2019. 16:58 |

U Sarajevu nastavljena Međunarodna konferencija ombudsmena za OS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. oktobra (FENA) - Raspravom o mogućim odgovorima institucije ombudsmena na krize i prijetnje toj instituciji, danas je u Sarajevu nastavljena 11. međunarodna konferencija ombudsmena za oružane snage.

Na konferenciji, koju je u saradnji s Parlamentarnom skupštinom Bosne i Hercegovine i Kancelarijom parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, organizovao Ženevski centar za upravljanje bezbjednosnim sektorom (DCAF), učestvuje više od 200 predstavnika institucija vojnih ombudsmena, te međunarodnih i nevladinih organizacija iz 51 države svijeta.

Učesnici konferencije razmatrali su praktične odgovore na prijetnje i krize u funkcionisanju institucije ombudsmena, posebno onih koji se bave zaštitom ljudskih prava pripadnika oružanih snaga.

Kao najčešći rizici i prijetnje po rad institucije ombudsmana za oružane snage identifikovani su verbalni napadi, negativno medijsko izvještavanje, zakonsko ograničenje za efikasno obavljanje mandata, nedovoljan broj osoblja, nedostatak saradnje sa nadležnim ministarstvom ili parlamentom, te neispunjavanje preporuka ombudsmena.

Drugog dana konferencije raspravljalo se i o ulozi ombudsmena u ispunjavanju Agende i ciljeva održivog razvoja 2030.

Ciljevi održivog razvoja (COR 16), kojima se promovišu mirna i inkluzivna društva, značajni su za institucije ombudsmena za oružane snage jer, kako je rečeno, omogućavaju pristup pravdi, te grade efikasne odgovorne i inkluzivne institucije na svim nivoima vlasti.

Posebno je naglašeno da su principi dobrog upravljanja, koji uključuju i poštovanje ljudskih i građanskih prava, ključni za sve države, koje će, rečeno je, morati da udvostruče napore kako bi omogućili ombudsmenima da kvalitetno i efikasno rade svoj posao.

Rad konferencije bit će nastavljen održavanjem Regionalnog okruglog stola, tokom kojeg će učesnici iz zemalja ovog regiona biti detaljno upoznati s modelima parlamentarnog nadzora sektora odbrane i bezbjednosti u BiH, kao i sa ulogom i rezultatima rada Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH i institucije parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, prve i, za sada, jedine takve institucije u zemljama regiona.

U okviru Regionalnog okruglog stola biće održana i panel diskusija o modelima i specifičnostima zaštite ljudskih prava pripadnika oružanih snaga u zemljama regiona, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom