Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 10:12 |

Bh. institucije svakodnevno rade na provjeri informacija i pronalasku grobnica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Na sastanku Operativne radne grupe za nestale osobe kojem su prisustvovali glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz razgovarno je o razmjeni informacija i potrazi za posmrtnim ostacima nestalih osoba.

Operativna grupa formirana je kao zajednička inicijativa MRMKS, Tužilaštva BiH, Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK) radi razmjene informacija o mogućim lokacijama na kojima su masovne grobnice ili posmrtni ostaci nestalih osoba.

Na temelju preporuka Operativne grupe formiran je predmet u cilju koordinacije aktivnosti u djelovanju Tužilaštva BiH, MRMKS-a, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Instituta za nestale osobe (INO) BiH, MKCK-a, ICMP-a i drugih institucija.

Predmet je formiran s ciljem prikupljanja i provjere informacija o mogućim lokacijama masovnih grobnica, analize i analitičke obrade dostupnih baza dokaza i arhiva radi otkrivanja podataka i informacija koje bi mogle predstavljati smjernice za otkrivanje masovnih grobnica i pronalazak nestalih osoba.

U saopćenju Tužilaštva BiH navodi se da se u okviru operacije "Terra" gotovo svakodnevno saslušavaju svjedoci, vrši analiza dostupnih dokaza te izlazi na teren u cilju provjere informacija i pronalaska lokaliteta masovnih i pojedinačnih grobnica.

Zajednički rad već je rezultirao pronalaskom masovnih grobnica i posmrtnih ostataka na lokalitetu Lokvice-Igman, Hozića Kamen (B.Novi-N.Grad), Vlasenica, Miljevina, Prosara, B.Gradiška i drugdje, a kolege iz MRMKS-a daju doprinos u tim aktivnostima.

Tužilaštvo BiH je nadležno za postupanje u svim predmetima ekshumacija, a Operativna grupa za nestale osobe značajno pomaže u radu na prikupljanju informacija koje se koriste za pronalazak masovnih i pojedinačnih grobnica, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Predložen pritvor za Edina Podgoru osumnjičenog za krivično djelo terorizma

U akciji protiv međunarodnih narko-kartela među uhapšenima i zvaničnici bh. policijskih agencija

U Banjoj Luci realizovana akcija u brobi protiv međunarodnog vrbovanja radi prostitucije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta