Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 10:24 |

Izmjene Zakona o koncesijama i Zakona o državnoj službi na sjednici Skupštine KS

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Izmjene i dopune Zakona o koncesijama u Kantonu Sarajevo, koje između ostalog obuhvataju usklađivanje odredbi postojećeg Zakona o koncesijama sa zakonom u FBiH, bit će razmarane na sjednici Skupštine Kantona koja je upravo počela.

Ministar privrede KS-a Haris Bašić kazao je ranije za Fenu da su izmjenama precizirana resorna ministarstva za predmete koncesije, oblasti iz njihovog resora, kao i donošenje propisa kojim će biti utvrđeni način i kriteriji definisanja javnog dobra, te otvaranje registra imovine koja ima karakter javnog dobra.

- Znatno su skraćeni rokovi za poduzimanje radnji u postupcima dodjele koncesije, kao i rok početka korištenja - zaključio je ministar Bašić.

Na dnevnom redu su izmjene Zakona o državnoj službi Kantona Sarajevo, koje podrazumijevaju način imenovanja i razrješenja direktora samostalnih upravnih organizacija u tom kantonu.

Ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Lejla Brčić kazala je da se prilikom donošenja Zakona o državnoj službi KS-a 2016. godine 'potkrala' nelogičnost, a to je da se direktori samostalnih upravnih organizacija imenuju po principima Zakonu o vladinim i ministarskim imenovanjima KS-a, a razrješavaju po proceduri Zakona o državnoj službi.

Na dnevnom redu najavljene sjednice je i Informacija o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP "GRAS" te Informacija Uprave KJKP "Vodovod i kanalizacija" za posljednja tri mjeseca.

Zastupnici će također, između ostalog, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi,  Prijedlog odluke o proširenju djelatnosti Javne ustanove "Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo" na djelatnost obrazovanja odraslih te Prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove Kantonalni stambeni fond Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Sjednica Predstavničkog doma PFBiH još uvijek traje, razmatra se sigurnosna situacija u FBiH

Nastavljena deseta redovna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta