Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 09:12 |

Terenska vježba za korištenje NICS sistema u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 30. listopada (FENA) - Ministarstvo sigurnosti BiH u suradnji s Odjeljenjem za javnu sigurnost Brčko distrikta BiH, a uz podršku Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Federacije BiH organizira terensku vježbu za korištenje NICS sistema od 28. do 31. listopada na području Distrikta.

Vježba se održava u skladu s planom aktivnosti NATO NICS projekta "Napredna regionalna koordinacija u nesrećama" za 2019. godinu, na kojoj sudjeluje oko 150 spasitelja, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Za tu namjenu pripremljen je i poseban scenarij kako bi se prikazale mogućnosti ovog softvera te način njegove upotrebe u operacijama odgovora na prirodnu ili drugu nesreću, s posebnim naglaskom na suradnju i razmjenu informacija između različitih institucija iz sustava zaštite i spašavanja u BiH.

Budući da će se vježba održavati na području Brčkog, odnosno u blizini rijeke Save, i to u srijedu, od 11 do 13 sati, cilj je da se testiraju i uvježbavaju timovi civilne zaštite, i to tim za spašavanje čamcima, ronilački tim, tim pumpi visokog kapaciteta, tim vodenih barijera, tim za traganje i spašavanje i HBRN tim.

Na vježbi će sudjelovati predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, FUCZ-a FBiH, Odjeljenja za javnu sigurnost, Policije Brčko distrikta BiH i drugih institucija iz sustava zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini.

Osim toga, očekivan je i dolazak promatrača iz partnerskih zemalja i institucija na projektu, i to NATO SPS programa, Lincoln Laboratorije iz Sjedinjenih Američkih Država, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Direktorata za vanredne situacije Crne Gore i Centra za upravljanje krizama Republike Sjeverne Makedonije, stoji u priopćenju.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana