Ekonomija     | 30.10.2019. 13:28 |

Slovenija bilježi veći broj turista i noćenja

FENA Agencije

LJUBLJANA, 30. listopada (FENA) - Slovenske turističke desetinacije u prvih je devet mjeseci ove godine posjetilo 5,2 milijuna turista koji su ostvarili 13,2 milijuna noćenja, objavio je u srijedu državni statistički ured.

Riječ je o povećanju turističkih dolazaka za 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani te povećanju broja noćenja za 1,9 posto, čime ova gospodarska grana u Sloveniji nastavlja stalni rast iz zadnjih godina, prenosi Hina.

Domaći turisti povećali su u tom razdoblju broj dolazaka za 1,3 posto, dok je stranih bilo za 7,1 posto više.

U rujnu je broj gostiju u slovenskim turističkim objektima bio skoro 1,5 milijuna, što je pad za 2,6 posto u odnosu na lani, posebno zbog znatno manjeg posjeta domaćih gostiju, a više od trećine noćenja u tom su mjesecu ostvarili gosti iz Njemačke, Austrije i Italije.

Prema procjenama slovenskih ekonomista, turistička djelatnost u Sloveniji i dalje ima potencijal rasta, ali se susreće s premalim investicijama i problemima s kadrom zbog čega se u punoj sezoni u turizmu zapošljavaju stranci.

Prema podacima Svjetske turističke organizacije, izravan udio turizma i industrije putovanja u slovenskom nacionalnom BDP-u iznosi oko 3,5 posto, a kad se uzme u obzir i njegov posredan utjecaj na druge djelatnosti čak 11 posto.

U turističkoj djelatnosti izravno je zaposleno oko 30.000 ljudi, dok o turizmu, kad se uvaže njegovi utjecaji na druge grane, ovisi skoro stotinu tisuća radnih mjesta.

Slovenija razvija ideju jačanja svog turističkog proizvoda konceptom održive i "zelene" destinacije za aktivni odmor, s nastojanjem da s vremenom dosegne rang "butik-turizma" koji bi omogućavao više cijene i kvalitetu, no većinu turističkih prihoda i dalje osiguravaju hoteli i kampovi na prostorom skučenoj slovenskoj obali, a u kontinentalnom dijelu toplice i lječilišta, zatim područje Ljubljane i Bleda i zimski skijaški centri u punoj sezoni.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Turistička zajednica KS najavila manifestaciju Sarajevo Winter Fest

Više od 20.000 noćenja u Kantonu Sarajevo za novogodišnje praznike

Za 11 mjeseci 2021. u BiH 875,8 hiljada turista, i dalje pozitivna očekivanja

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo