Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 14:26 |

Hasečić: Žrtve i članovi porodica ubijenih nikada ne mogu biti zadovoljni

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - Sud Bosne i Hercegovine danas je osudio Radomira Šušnjara na 20 godina zatvora za ratne zločine (član 142. KZ bivše SFRJ) počinjene na području Višegrada 1992. godine, uključujući ubistva civila koji su bili zatvoreni u kući u Pionirskoj ulici.

Nakon izlaska iz sudnice u kojoj je prisustvovala izricanju presude, predsjednica Udruženja 'Žena - žrtva rata' Bakira Hasečić je još jednom ukazala na razmjere zločina počinjenih u Višegradu, uključujući i 'živu lomaču', ocijenivši kako žrtve i članovi porodica ubijenih nikada ne mogu biti zadovoljni, bez obzira na vrstu presude.

Istovremeno, istaknula je kako još vjeruje Sudu i Tužiteljstvu BiH, te izrazila nadu da će okrivljeni Šušnjar do pravomoćnosti presude razmisliti i otkriti gdje su kosti njegovih komšija.

Svjedok i preživjela žrtva Husein Kurspahić podsjetio je kako je u spomenutom zločinu izgubio devet najbližih srodnika, te da je u više navrata svjedočio i u ICTY-u i da je ponosan na činjenicu da je kazao javno o tome šta se dešavalo u 20. stoljeću civilizacije, kao i na činjenicu da je u mjestu Međeđa pustio zarobljene srpske vojnike, uzdržavši se od osvete.

Osvrnuo se i na slučaj najmlađe žrtve, bebe od svega dva dana, kćerke Senada Kurspahića, navodeći da je rođena u šumi iznad sela Koritnik.

Zineta Mujezinović, čijih je sedam članova porodice ubijeno u sklopu spomenutog zločina, vidno potresena, apelirala je za pronalaženje posmrtnih ostataka, ne mogavši šire komentirati zločine počinjene na području Višegrada.

Sud je na temelju ocjene provedenih dokaza, Šušnjara oglasio krivim da je sredinom juna 1992. sudjelovao u zločinima nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, mještanima sela Koritnik, uključujući i ubistva većeg broja civila koji su bili zatvoreni, a potom zapaljeni u kući u Pionirskoj ulici.

Između ostalog, Sud je utvrdio da je sudjelovao u napadu, nečovječnom postupanju i pljačkanju imovine mještana spomenutog sela, te da je djelovao kao saizvršilac, zajedno s Milanom i Sredojem Lukićem, koje je Haški tribunal (ICTY) ranije osudio za zločine počinjene na području Višegrada na doživotnu, odnosno kaznu od 30 godina zatvora.

Kako je u obrazloženju presude rečeno, okrivljeni Šušnjar postupao je s direktnim umišljajem, te protivno odredbama 4. Ženevske konvencije o zaštiti civila tokom ratnih sukoba.

Inkriminacije iz optužnice, prema kojima je u spomenutoj kući u Pionirskoj ulici bilo zatočeno 57 civila, među kojima žene, djeca i starci, koji su živi spaljeni, potvrđene su iskazima svjedoka, među kojima i svjedoka-očevidaca, koji se uspjeli pobjeći i spasiti se, kao i nalazom vještaka, te predočenim materijalnim dokazima.

Prilikom odmjeravanja visine krivičnopravne sankcije, Sud je uzeo u obzir otežavajuće okolnosti - iskazanu okrutnost, stepen nanesene boli i patnje kojoj su žrtve bile izožene, što, kako je rečeno,  predstavlja primjer najsvirepijih akata nečovječnosti, te potvrđuje namjeru da se u potpunosti poništi identitet žrtava.  

U izdržavanje kazne, po njenoj pravomoćnosti, bit će uračunato vrijeme koje je okrivljeni proveo u pritvoru Suda BiH, kao i ekstradicionom pritvoru prije njegovog izručenja iz Francuske.

Šušnjar je uhapšen u aprilu 2014. godine u Parizu, a na zahtjev Tužiteljstva BiH izručen je bh. pravosuđu u junu 2018. godine, nakon čega mu je počelo suđenje krajem augusta iste godine.

Budući da se radi o prvostepenoj presudi, na nju postoji mogućnost žalbe Vijeću Apelacionog odjeljenja Suda BiH u roku od 15 dana o primitka pisanog otpravka presude.

 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'