Svijet     | 30.10.2019. 14:25 |

Erdogan: Turska će proširiti sigurnu zonu u Siriji ukoliko bude potrebno

FENA Internet

ANKARA, 30.oktobra (FENA) - Ukoliko bude potrebno, Turska će proširiti sigurnu zonu u sjevernoj Siriji, izjavio je u srijedu turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

- Pružit ćemo drastičan odgovor na svaki napad koji dolazi izvan sigurne zone (u sjevernoj Siriji), i mi ćemo proširiti našu sigurnu zonu ukoliko bude potrebno - izjavio je Erdogan na sastanku parlamentarne grupe svoje stranke.

Erdogan je kazao da su skoro 700 napada protiv Turske izveli teroristi izvan zemlje, posebno u Evropi, otkako je Turska pokrenula antiterorističku operaciju u sjevernoj Siriji.

Te zemlje prihvaćaju terorističku grupu YPG/PKK, omogućuju postavljanje njenih simbola na svojim ulicama, istovremeno zabranjujući sve proturske aktivnosti, istaknuo je Erdogan.

- Većina njih ima adrese u NATO-u, većina ih im adrese u EU, koje upravo sada pregovaraju s njima - izjavio je Erdogan.

- Uprkos svemu, ti napadi se izvode u njihovim zemljama, i šta više, oni se izvode uz policijsku podršku - dodao je. 

U ovom "novom ratu za nezavisnost", Turska korača "korak po korak" ka pobjedi, naglasio je Erdogan, prenosi  Anadolu Agency (AA).

Turska je 9. oktobra pokrenula operaciju Izvor mira kako bi eliminirala teroriste sa sjevera Sirije istočno od Eufrata,  osigurala svoje svoje granice, omogućila dostavu humanitarne pomoći i siguran povratak sirijskih izbjeglica, istovremeno garantirajući sirijski  teritorijalni integritet.

Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin 22. oktobra su održali sastanak u ruskom crnomorskom turističkom gradu Sočiju.

Ankara i Moskva postigli su sporazum na osnovu kog će se teroristi YPG/PKK  povući 30 kilometara južno od turske granice sa sjevernom Sirijom u roku od 150 sati, a Turska i Rusija će tu provoditi zajedničke patrole.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Najviši sirijski vojni zvaničnik na suđenju u Švedskoj pod optužbama za ratne zločine

Iran najavljuje odlučan odgovor nakon izraelskog napada na konzulat u Damasku

Šest mrtvih u izraelskom napadu na iranski konzulat u Damasku

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta