Kultura     | 30.10.2019. 16:01 |

MIrsad Tuka i Gordana Boban u predstavi Prah Miralema Zupčevića

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 30.oktobra (FENA) - „Jesmo li nesvjesno gladni materijalnog?“ pitanje je s kojom publiku suočava novi teatarski komad, predstava “Prah”, koja će premijerno biti izvedena sutra, 31.oktobra, na Teatarskoj sceni Jelićeva Centra za kulturu mladih (CKM) u Sarajevu, saopćili su organizatori.

U duodrami mađarskog autora Györgya Spiróa, u režiji Miralema Zupčevića, uloge ostvaruju Gordana Boban i Mirsad Tuka. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Adisa Vatreš, muziku Irena Popović Dragović, a dizajn plakata Naida Begović Čelik.

Novi projekat Altteatra nastao u koprodukciji s CKM-om, donosi priču o bračnom paru, roditeljima dvoje djece, koji žive na rubu materijalne i moralne egzistencije. Pritisnuti troškovima života i vraćanjem dugova, već na samom početku zatiču se u nepoznatoj situaciji. Naime, iznenadni dobitak na lotu živote cijele porodice mogao bi potpuno promijeniti. Da li će?! Suočeni sa nedaćama i patnjama stalnog preispitivanja, ali i užitkom mašte i sanjarenja, protagonisti prolaze kroz različita stanja i emocije, od straha, sumnje i paranoje do sreće i euforije, što će publiku, do posljednjeg trenutka, držati u neizvjesnosti.

-Ja još uvijek vjerujem svom prvom čitanju i susretu s dramskim tekstom, a ovaj tekst sam pročitao u dahu. Živimo u vremenu kada smo postali nesvjesno gladni materijalnog, potpuno zaboravljajući suštinske stvari, porodicu, ljubav, toplinu doma. Priča koju donosimo - šta sve čovjeku pada na pamet kada u dom uđe materijalni dobitak, koliko mašte i snova s jedne, a strahova i paranoje sa druge strane se javi, je situacija u kojoj će se moći prepoznati dosta ljudi - izjavio je Tuka.

U predstavi Prah likovi nemaju imena, već su prikazani kao „tipski muškarac i žena“, a u njoj Tuka će scenu dijeliti s glumicom Gordanom Boban.

O iskustvima u pripremi predstave „Prah“ Gordana Boban je rekla da proces rada na ulozi, put kreiranja svakog novog lika nikad nije jednostavan ni lagan.

-Tokom rada na ovoj predstavi, veliku pomoć kolega Mirsad Tuka i ja imali smo od profesora Miralema Zupčevića, sjajnog glumca i izvrsnog profesora glume, koji nas je kroz ovaj proces vodio sa strašću i velikim strpljenjem i hvala mu na tome. Sve ono kroz šta prolazi bračni par nakon velikog dobitka, šta sve žele uraditi s dobijenim novcem, o čemu maštaju, šta bi sve htjeli kupiti, šta promijeniti u životu, kakve sve radosti i strahove dožive i šta na kraju odluče uraditi, saznat će oni koji dođu pogledati predstavu- poručila je Boban.

Nakon premijere, na sceni CKM-a “Prah” će imati više izvođenja, a prve reprize su 2. i 3. novembra. Planirana su i gostovanja širom BiH i u regionu.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Imširević: Muhamed Ali se za ljudska prava borio šakama, ali i riječima (VIDEO)

U Pozorištu mladih premijerno izvedena 'Londonska priča' za učenike osnovnih škola

Premijerno izvedena predstava 'Nema me' Gradskog kazališta mladih Vitez

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom