Svijet     | 30.10.2019. 16:43 |

Hariri spreman da ponovo bude libanski premijer, ali pod uslovom

FENA Internet

BEJRUT, 30. oktobra (FENA) - Saad al-Hariri je spreman da se vrati kao premijer nove vlade, izjavio je visoki zvaničnik blizak Haririju, pod uslovom da uključe tehnokrate u vladu i da budu spremni da brzo usvoje reforme potrebne da se odgodi ekonomski kolaps.

Haririjeva ostavka u utorak je ostavila Liban u političkom vakumu u trenutku velike krize s reformama koje su hitno potrebne da se riješe još dublji finansijski problemi u jednoj od najzaduženijih država na svijetu, prenosi agencija Reuters.

Kriza je značajno uticala na libanski državni dug i pojačala pritisak na libansku funtu.

Hariri je podnio ostavku nakon gotovo dvije sedmice masovnih demonstracija protiv političke elite, koju su demonstranti optužili da izaziva široko rasprostranjenu korupciju u Libanu. 

Visoki zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman, rekao je da bilo koja nova vlada na čelu s Haririjem ne smije uključivati grupu političara koji su bili u odlazećoj koalicijskoj vladi, ali nije imenovao nikog pojedinačno.

Odlazeća vlada sastojala se od najviših predstavnika sektaških stranaka u Libanu, među kojima je bio i ministar vanjskih poslova Gebran Bassil iz Kršćanskog slobodnog patriotskog pokreta koji je bio istaknuta meta demonstranata.

Bassil je politički saveznik moćne šiitske grupe koju podržava Iran, Hezbollah, a koja se usprotivila ostavci vlade i još nisu dali mišljenje povodom ostavke Haririja, dugogodišnjeg protivnika tog pokreta.

Glavne ceste u Libanu ponovo su otvorene u srijedu, jer sigurnosne snage pokušavaju vratiti mir u zemlji. Banke su zatvorene već 11. dan zaredom.

Još nije bilo riječi o tome kada bi se mogle ponovo otvoriti, čak i kad su otvorene ulice koje su danima blokirali demonstranti, a čiji su zahtjevi uključivali ostavku vlade.

Predsjednik Michel Aoun službeno je u srijedu zatražio od Haririja da nastavi svoju skrbničku ulogu dok se ne formira nova vlada, kako to zahtijeva libanski sistem vlasti.

Nema očite alternative Haririju za mjesto premijera, koje je rezervisano za sunitske muslimane u libanskom sektaškom sistemu podjele moći.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Liban pozvao međunarodnu zajednicu da osnaži podršku za UNRWA

U izraelskim zračnim napadima na Liban ubijena dva borca Hezbolaha

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo