Svijet     | 30.10.2019. 17:06 |

Sukobile se sirijske i turske vojne snage na granici

FENA Internet

ANKARA, 30. oktobra (FENA) - Sirijske vojne trupe sukobile su se s turskim snagama u blizini grada Ras al Aina u srijedu, izvijestili su sirijski državni mediji, u vrijeme kada je Ankara zadržala pravo pokrenuti još jednu prekograničnu ofanzivu protiv kurdske milicije YPG-a.

Državni mediji nisu dali dovoljno detalja, ali pobunjenici koje podržavaju Turci rekli su da su se slični, povremeni sukobi dogodili posljednjih dana sa sirijskim trupama južno od grada, koje je Turska zauzela od sirijskih kurdskih snaga ranije ovog mjeseca.

Izvještaj naglašava rizik da se nasilje na sjeveroistoku Sirije moglo ponovo razbuktati nakon što su Ankara i Moskva prije sedmicu dana sklopili sporazum u kojem je Rusija pristala premjestiti YPG barem 30 kilometara južno od granice do kasno u utorak.

Kao dio dogovora, sirijske trupe su se sporazumom kurdskih snaga uputile prema sjeveru kako bi zauzele položaje u regiji koju Damask nije kontrolirao od ranog početka osmogodišnjeg rata u zemlji.

U Ankari, predsjednik Tayyip Erdogan rekao je zastupnicima iz svoje stranke AK da Turska ima informaciju da YPG nije dovršila svoje povlačenje, unatoč uvjeravanjima Rusije da su napustili područje prije roka.

- Iako informacije u našim rukama pokazuju da to nije uspjelo u punom smislu, mi ćemo odgovoriti na njih nakon naših terenskih procjena - rekao je, dodavši da je Turska zadržala pravo povratka vojnim operacijama protiv YPG-a u područje.

Ankara vidi YPG kao terorističku organizaciju zbog njihovih veza s kurdskim militantima na jugoistoku Turske, te ima za cilj uspostaviti "sigurnu zonu" na sjeveru Sirije koja je očišćena od YPG-a.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Turske vlasti uhapsile desetine osumnjičenih za veze s grupom 'Islamska država'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo