Bosna i Hercegovina     | 30.10.2019. 17:44 |

CBBiH u Brčkom obilježila Svjetski dan štednje

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. oktobra (FENA) - U objektu Centralne banke BiH Filijala Brčko, povodom Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. oktobra, a u sklopu programa finansijske edukacije koju već nekoliko godina provodi Centralna banka BiH (CBBiH), u srijedu je organizovana posjeta učenika Prve, Druge, Treće, Četvrte i Pete osnovne škole Brčko distrikta te Ekonomske škole Brčko.

Učenicima osnovnih škola upriličena je prezentacija pod nazivom „Mala škola novca“, dok su srednjoškolci, kroz prezentacije, upoznati o CBBiH i njenim zadacima te o potrebi upravljanja novcem, finansijskim proizvodima i štednji.

Ovakve prezentacije i vezane aktivnosti usmjerene ka učenicima osnovnih i srednjih škola za cilj imaju da stvore svijest o važnosti pametnog upravljanja novcem i važnosti štednje od najranijih dana, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Učenicima su podijeljene publikacije – brošura za djecu pod nazivom "Novko i Novčica u svijetu novca", te brošura za srednjoškolce "Saznaj sve o novcu" i letak pod nazivom „Šta je štednja?“.

Ovaj i slični događaji organizovani povodom Svjetskog dana štednje sastavni su dio finansijske edukacije koju CBBiH posljednjih godina provodi s ciljem jačanja finansijske inkluzije na način odgovornog upravljanja finansijama za dobrobit ekonomskog razvoja i rasta Bosne i Hercegovine. Tako je do sada CBBiH otvorila vrata učenicima brojnih osnovnih i srednjih škola te studentima iz cijele Bosne i Hercegovine i univerziteta izvan Bosne i Hercegovine.

Takođe, CBBiH će organizovati obilježavanje Svjetskog dana štednje u Banjaluci (31. oktobra) i Sarajevu (1.novembra).

Navedene aktivnosti realizovane su u sklopu projekta Promocije finansijske edukacije i inkluzije koje provodi CBBiH uz podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE DF), saopćeno je iz CBBiH.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Viceguverner Vidaković na DDays konferenciji o izazovima digitalizacije bankarskog sektora

CBBiH - Ukupna novčana masa na kraju februara 2024. iznosila 35,98 milijardi KM

Anketa CBBiH - U ovoj godini ipak blagi pad inflacije u odnosu na 2023.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'