Svijet     | 30.10.2019. 19:24 |

SAD i zaljevske države uvode nove sankcije Iranu

FENA Internet

WASHINGTON, 30. oktobra (FENA) - Sjedinjene Države i šest zaljevskih zemalja složile su se da će zajednički nametnuti sankcije za 25 korporacija, banaka i pojedinaca povezanih s iranskom podrškom militantnim mrežama, uključujući Hezbollah, saopćilo je u srijedu američko Ministarstvo finansija.

Mete na crnoj listi objavio je Centar za suzbijanje zemalja koje finansiraju terorizam (Terrorist Financing Targeting Center - TFTC), koji uključuju i Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate - dok je američki ministar finansija Steve Mnuchin otputovao na Bliski istok kako bi dovršio detalje za plan ekonomskog razvoja za Palestince, Jordan, Egipat i Liban.

Svih 25 meta prethodno su bili pod sankcijama Sjedinjenih Država.

- Djelovanje TFTC-a podudara se s mojim putovanjem na Bliski istok, gdje ću se vidjeti s kolegama iz cijele regije kako bih pojačao borbu protiv finansiranja terorizma - rekao je Mnuchin.

U ponedjeljak je u Jeruzalemu Mnuchin rekao da će Sjedinjene Države povećati finansijski pritisak na Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana