Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 09:46 |

Skupština Brčkog usvojila izmjene i dopune Zakona o zabrani pušenja

FENA Saopćenje

BRČKO, 31. oktobra (FENA) - Skupština Brčko distrikta BiH na sjednici održanoj u srijedu razmatrala je i u prvom čitanju usvojila Prijedlog zakona o  izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u pravosuđu Brčko distrikta te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani pušenja i drugih oblika upotrebe duhana i duhanskih proizvoda na javnim mjestima.

Također, na sjednici je u drugom čitanju usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama i drugim naknadama sudija i tužilaca u Brčko distriktu BiH, saopćeno je u četvrtak iz Skupštine Brčkog.

Kako je navedeno, razmatran je i usvojen Prijedlog odluke o povlačenju Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama iz skupštinske procedure kako bi se na bolji način definisalo pitanje formiranja udruženja i nevladinih organizacija.

Poslanici su razmatrali i usvojili prijedlog mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta u Brčko distriktu BiH, a razmatrana je i Informacija o potpisivanju memoranduma o razumijevanju Studen Co Holding GmbH.

Informacija je primljena k znanju, a poslanici su usvojili zaključak kojim Skupština traži od Vlade Brčko distrikta BiH da iz memoranduma o razumijevanju isključi odredbe koje govore o nadoknadama.

Skupština traži od Vlade da se okvirno navedu projekti i potencijalne lokacije projekta kao i dinamika realizacije koja će činiti poseban dio memoranduma. Poslovnu inicijativu za sveobuhvatno poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu Studen Co Holding GmbH treba da dostavi Skupštini radi razmatranja i izjašnjavanja na Skupštini. Od Vlade se također traži da obaveze utvrđene zaključkom izvrši hitno i dostavi Skupštini na razmatranje.

U nastavku 54. redovne sjednice razmatrana je Informacija u vezi s nabavkom CT aparata i magnetne rezonance u svrhu korištenja i sprovođenja dijagnostičkih procedura u JZU "Zdravstveni centar Brčko". Donesen je zaključak kojim je Skupština zadužila šefa Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge da odmah definiše specifikacije tenderskih dokumentacija za nabavku CT aparata i magnetne rezonance da se bez odlaganja raspiše tender za nabavku ovih aparata. Skupštinskim zaključkom zaduženi su Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge i JZU "Zdravstveni centar Brčko" da do 1. juna 2020. godine obezbijede prostorne pretpostavke za smještaj CT aparata i magnetne rezonance.

Poslanici su razmatrali i Informaciju o pričinjenoj šteti na području Brčko distrikta koju nanose divlje životinje.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zoran Gajić rekao je da je Vladi upućen prijedlog ustanovljavanja lovišta i da je pripremljen prijedlog za izlovljavanje divljih svinja kako bi se spriječila pojava bolesti svinjske i afričke kuge koja je već prisutna u susjednim zemljama, kao i štete na oko 3.500 kvadratnih metara koje je do sada prijavilo jedanaest proizvođača, tri mjesne zajednice i jedno udruženje.

Nakon donošenja potrebnih odluka u Vladi izlovljavanje bi, kako je rekao, vršila lovačka udruženja koja funkcionišu na tim područjima u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH.

Također, doneseno je nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa Brčko distrikta BiH za izgradnju objekata putne i vodovodne infrastrukture i regulacionih planova u nekoliko mjesnih zajednica.

Poslanici su odložili razmatranje Nacrta zakona o dopuni Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom planiranju, godišnjeg Izvještaja VSTV-a BiH za 2018. godinu i Izvještaja o procesu inicijalne fiskalizacije, saopćeno je iz Skupštine Brčkog.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nacrt pravilnika ugostiteljskim objektima do 50 m² omogućuje da budu 'pušački' ili 'nepušački'

Vlada Novog Zelanda planira ukinuti zabranu pušenja kako bi finansirala smanjenje poreza

Skupština Brčkog nije podržala inicijativu za smjenu gradonačelnika Nišića

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana