Ekonomija     | 31.10.2019. 10:55 |

Promovisan zbornik 'Rod i ekonomija' o položaju žena u društvu i ekonomiji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Zbornik „Rod i ekonomija“ Sarajevskog otvorenog centra, koji obuhvata radove o  ženskoj poziciji u društvenim i ekonomskim odnosima, promovisan je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.   

Na promociji su govorile Amila Ždralović sa Pravnog fakulteta UNSA i urednica zbornika, profesorica Ekonomskog fakulteta Jasna Kovačević i Anđela Pepić, rukovoditeljica Centra za preduzetništvo i transfer tehnologija Univerziteta u Banja Luci - autorice radova iz zbornika.

Autorice su govorile o različitim aspektima položaja žene u ekonomiji, društvu i poslovanju, te naglasile kako samo interdisciplinarnim pristupom, koji su imale na umu pri pristupanju pisanju zbornika, ovaj problem može da se obuhvati u potpunosti.

Zbog toga zbornik ''Rod i ekonomija'' kritikuje od zakona o radu i njihove provedbe, postojanje ''staklenog plafona'' sa kojim se žene u biznisu bore, pa sve do neplaćenog kućnog rada, koji se ne tretira dovoljno ozbiljno. 

O zborniku „Rod i ekonomija“ recenzentica Kanita Imamović Čizmić je napisala da “održava jedan interdisciplinarni pristup problemu rodnih dimenzija ekonomskih procesa i kao takav predstavlja značajan doprinos bh. ekonomskoj literaturi...“

Recenzentica Dubravka Kovačević ističe da su autorice uspjele da približe stanje ženskih pozicija u ekonomskim i društvenim odnosima te da “raspakuju“ temu koja je stidljivo držana po strani i navode da sami statistički podaci ne mogu ilustrirati cjelokupno realno stanje ekonomskog položaja žena, kako to pojedina feministička istraživanja i ženska svjedočanstva ilustriraju.

Zbornik radova je nastao u okviru projekta koji implementiraju CARE International u Bosni i Hercegovini i Sarajevski otvoreni centar -  „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje NVO u BiH“, koji finansira Vlada Češke Republike i CARE Češka, saopćeno je iz Sarajevskog otvorenog centra.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

'Sakupljač sjenki' autora Samira Deumića predstavljen na Sajmu knjiga u Sarajevu

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta