Kultura     | 01.11.2019. 11:29 |

U subotu besplatna posjeta Muzeju 'Valter brani Sarajevo'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Filmski centar Sarajevo i Muzej "Valter brani Sarajevo" otvorit će besplatno vrata u subotu za posjetioce u okviru projekta "Otvorena kuća bh. filma".

To je prilika da posjetioci obiđu muzej te da uz vodiče čuju priču o muzeju, filmu "Valter brani Sarajevo", bh. reditelju Hajrudinu Šibi Krvavcu, ali i legendarnom Vladimiru Periću Valteru, te antifašističkim i slobodarskim tradicijama Sarajeva.

Također, Filmski centar Sarajevo organizira i projekcije značajnih djela bh. kinematografije koji se nalaze u arhivu centra, dokumentarnih filmova "Priča o jezeru" reditelja Gojka Šipovca, "Proljeće u mom gradu" Žike Ristića, "Švapski adet i Bosniše Vilajet" Branka Ranitovića, Muhameda Karamehmedovića i Zuke Džumhura, "Posljednji krug" Pjera Majhovskog te "Ja i moj rođak Pip" Mustafe Kapidžića.

Također će biti prikazani i igrani filmovi "Mali vojnici" Bate Čengića, "Ram za sliku moje drage" Mirze Idrizovića, "Valter brani Sarajevo" Hajrudina Šibe Krvavca te "Ljubav i bijes" Bakira Tanovića.

Domaćin u muzeju bit će filmski reditelj i direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković te drugi bh. filmski radnici koji će gostima i publici predstaviti djela iz programa i autore filmova.

Program je prilagođen i za djecu i mlade, stoga organizatori pozivaju roditelje da djecu dovedu u Muzej "Valter brani Sarajevo" gdje će se informirati o bogatoj prošlosti bh. filma.

Program se organizira kao znak zahvalnosti građanima Sarajeva i široj javnosti koja daje veliku podršku Filmskom centru Sarajevo i Muzeju "Valter brani Sarajevo" u naporima da sačuvaju imovinu, ali i arhiv bh. filma koji posjeduju kao neprocjenjivo kulturno blago BiH, saopćeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Od sutra besplatno online dostupan film iz istorije bh. kinematografije: 'Sarajevo 1920'

Arhivski filmovi na Ondemand.kinomeetingpoint.ba: Spašena memorija filmskog grada

Tanović: Filmski Centar Sarajevo bh. i regionalni centar za digitalizaciju filmskih traka

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu