Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 11:35 |

Građanima Kaknja od sutra dostupan sistem 'e-ovjera'

FENA Vehid Begunić

KAKANJ, 31. oktobra (FENA) - Općina Kakanj predstavila je novi elektronski sistem “e-ovjera”, koji će svim građanima te općine biti dostupan već od sutra, 1. novembra.

Prvi je uslugu “e-ovjere”, odnosno tzv. “elektronskog potpisa” u šalter sali iskoristio općinski načelnik Aldin Šljivo, koji je ovjerio kopiju vozačke dozvole s originalom te uz uplatu takse od 2 KM preuzeo kopiju dokumenta.

Šljivo je napomenuo kako su se opredijelili te sebi dali za cilj da uvedu četiri nova vida elektronskog poslovanja: “e-parlament”, koji je već nekoliko godina u funkciji, zatim od ove godine “e-dokument”, “e-dijaspora” i sada “e-ovjera”.

-Od sutra će biti u funkciji i opcija “e-ovjera”, koja će omogućiti lakše poslovanje i funkcionisanje službenika općine, ali i brže pružanje usluge. To se posebno odnosi na privredne subjekte, koji često koriste uslugu ovjere dokumenata zbog prijave na tendere, kao i radnika koji se često prijavljuju na konkurse za posao - kazao je Šljivo.

Navodi da je Općina Kakanj ove godine dobila i BFC certifikat, koji podrazumijeva da su općina s povoljnim poslovnim okruženjem te da je i općinska administracija, u skladu s tim, na nivou.

Šef Službe za opću upravu, radne i zajedničke poslove, lokalnu samoupravu i mjesne zajednice Bahrudin Arnaut pojašnjava da uvođenje sistema "e-ovjera" u pojednostavljenom smislu znači da se prelazi s ručnog na digitalni sistem rada.

-Službenik više neće stavljati štambilj na ovjerenu kopiju, a s druge strane ima potpis. LCD tablica služi da se dopune potpisi iz pravne sigurnosti i razloga - kazao je. 

Općinskoj administraciji, ističe, doslovno se ukidaju fizičke knjige, protokoli, djelovodnici koji su služili za deponovanje potpisa, koji su sada elektronski deponovani te ih je moguće "povući" nakon što korisnik predoči na uvid svoja lična dokumenta.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Sutra Dan žalosti u Kaknju

U Kaknju obilježen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

Općina Kakanj objavila rijetke fotografije Zgošćanskog stećka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo