Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 12:01 |

Mektić razgovarao s Kavalec i Bonelli o saradnji s Misijom OSCE-a i UNHCR-om

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić primio je danas u Sarajevu novoimenovanu šeficu Misije OSCE-a u BiH ambasadoricu Kathleen Kavalec.

Razgovarano je o aktuelnim sigurnosnim izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina, te o realizaciji aktivnosti usmjerenih na jačanje kapaciteta Ministarstva sigurnosti i agencija za provođenje zakona.

Izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom Ministarstva sigurnosti BiH i Misije OSCE-a u BiH, koji su vidljivi kroz brojne zajedničke projekte u oblasti sigurnosti.

- Misija OSCE-a u BiH će nastaviti pružati podršku Ministarstvu i sigurnosnim agencijama u svim oblastima za koje se ukaže potreba - naglasila je ambasadorica Kavalec, posebno istakavši važnost razmjene iskustava, znanja i stalnog jačanja kapaciteta institucija kako bi što efikasnije odgovorile na sve složenije sigurnosne izazove.

Mektić je istakao da ključni problem s kojima se BiH suočava je nepostojanje vladavine prava te da su u ovoj oblasti potrebne značajne promjene kako bi se vratilo povjerenje građana.

**
Migrantska situacija i rješavanje problema smještaja, humanitarne i zdravstvene zaštite migranata koji se nalaze u BiH, bila je tema današnjeg sastanka ministra Dragana Mektića i vršiteljice dužnosti regionalne predstavnice UNHCR-a Francesce Bonelli.   

Mektić je upoznao Bonelli s trenutnim aktivnostima i planovima za rješavanje te složene situacije, istakavši da u ovom trenutku najveći izazaov predstavlja pronalaženje adekvatne lokacije za izgradnju prihvatnih centara i zbrinjavanje migranata.

Posebno je istakao činjenicu da dolaze hladniji dani, te da je potrebno osigurati adekvatan smještaj za osobe koje trenutno borave u improviziranim i neadekvatnim kampovima.

Govoreći o budućim aktivnostima UNHCR-a, Bonelli je istakla da očekuje nastavak saradnje i partnerstva s Ministarstvom sigurnosti u realizaciji zajedničkih projekata i zaštiti najugroženijih kategorija stanovništva, saopćeno je iz tog ministarstva.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Ministarstvo sigurnosti BiH koordinisalo akciju spašavanja njemačkih planinara s Maglića

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'