Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 13:59 |

Općina Centar - Investitor objekta na Gorici nije imao potrebne dozvole

FENA Saopćenje

 
SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Općina Centar Sarajevo oglasila se danas saopćenjem za javnost u vezi s uklanjanjem nelegalno izgrađenog objekta na Gorici, u kojem navodi kako investitor tog objekta nije imao potrebne dozvole.

- Odlučna u namjeri da suzbije nelegalnu gradnju Općina Centar putem inspektorata vodi aktivnu kampanju kontrole terena i gradnje objekata na svom području - navodi se u saopćenju.

Kako se dalje navodi, tokom kontrole u naselju Gorica utvrđeno je da je započeta izgradnja objekta investitora F. R. koji nije pribavio potrebne dozvole, te je u skladu s time inspektorat pokrenuo zakonom predviđene procedure.

- Uprkos, upozorenjima investitor se oglušio i nastavio izgradnju objekta u neposrednoj blizini parka u Ulici Dajanli Ibrahim-bega koji je uređen u organizaciji Općine Centar. S obzirom na to da je riječ o potpuno nelegalnom objektu, a nakon provedenog postupka inspektorata, Općina Centar je izdala nalog za uklanjanje građevine  koje je izvršeno 22. oktobra - ističe se u saopćenju.

Iz Općine Centar napominju da je prije rušenja ovog, na području ove općine putem Inspektorata, uklonjen veći broj objekata u 2019. godini koji nisu imali pravosnažne građevinske dozvole, te dodaju da se ova lokalna zajednica snažno zalaže za urbanizaciju i izgradnju, "ali upućujemo apel svim investitorima da prije bilo kakvog početka radova pribave potrebne saglasnosti, te da se u toku izgradnje pridržavaju izdatih dozvola".

Istovremeno, naglašavaju da je zakon za sve isti te da ne žele u spomenuti slučaj miješati nacionalnost koja nema nikakve veze sa provođenjem zakona i vladavine prava.

- Ono što želimo naglasiti je da u romskom naselju na Gorici namjeravamo u narednom periodu graditi dvije nove lamele u kojima će biti smještene porodice, te na planskim osnovama dalje razvijati naselje koje je u proteklih nekoliko godina dobilo jednu sasvim novu sliku - navodi se u saopćenju.

Iz Općine podsjećaju da se radi o lokalnoj zajednici koja je u proteklom periodu pokazala visok stepen senzibiliteta prema  sugrađanima Romima te da je kroz niz projekata dokazala da se zalaže za potpuno uključivanje Roma u sve segmente društvenog života, ali i potpunu ravnopravnost, te pružanje jednakih mogućnosti po pitanju obrazovanja, zapošljavanja kao i u ostvarenju kulturnih i manjinskih prava.

Nadalje se navodi, kako je Općina Centar prva lokalna zajednica u BiH koja je usvojila lokalni akcioni plan za rješavanje problema Roma na svom području za period 2017-2020. godine, a koji obuhvata obrazovanje, stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i očuvanje kulturne baštine Roma.

- Između ostalog, Općina Centar izdvaja sredstva za prekvalifikaciju/dokvalifikaciju i vanredno školovanje pripadnike romske nacionalnosti, te socijalno ugroženih osoba u cilju pronalaska odgovarajućeg zaposlenja. Za stimulisanje učenika Roma na redovno pohađanje nastave, Općina Centar Sarajevo je u 2019. godini izdvojila 8.500 KM, a pomoć je dobilo 85 učenika. Sredstva su namijenjena za nabavku knjiga i školskog pribora neophodnog za usvajanje nastavnih sadržaja - navodi se.

Kako se, također, navodi, općinskim budžetom izdvojena su sredstva u ukupnom iznosu od 32.994 KM za kupovinu đačkih torbi i školskog pribora za sve prvačiće, a u školskoj 2019/2020. godini, u prvi razred osnovne škole upisano je 14 učenika Roma.

- Svake godine u skladu s postojećim Pravilnicima, provodi se stipendiranje učenika srednjih škola i studenata, a pravo na istu ostvari i određeni broj aplikanata romske populacije - navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana