Svijet     | 31.10.2019. 15:17 |

Američki zvaničnik optužio Iran da finansira paravojne snage u Iraku i Siriji

FENA Internet

DUBAI, 31. oktobra (FENA) - Iran je potrošio 16 milijardi dolara na svoje paravojne snage u Iraku i Siriji, izjavio je u četvrtak specijalni predstavnik za Iran u Iraku Brian Hook za saudijsku televiziju Al Arabiya.

Nije dao više detalja o paravojnim snagama niti je rekao kada je Iran potrošio novac, javio je Reuters.

Ova izjava je uslijedila nakon što su se Sjedinjene Države i šest zaljevskih zemalja složile u srijedu da će zajednički nametnuti sankcije za 25 korporacija, banaka i pojedinaca povezanih s iranskom podrškom militantnim mrežama, uključujući Hezbollah.

Mete na crnoj listi objavio je Centar za suzbijanje zemalja koje finansiraju terorizam (Terrorist Financing Targeting Center - TFTC), koji uključuju i Bahrein, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate - dok je američki ministar finansija Steve Mnuchin otputovao na Bliski istok kako bi dovršio detalje za plan ekonomskog razvoja za Palestince, Jordan, Egipat i Liban.

Svih 25 meta prethodno su bili pod sankcijama Sjedinjenih Država.

- Djelovanje TFTC-a podudara se s mojim putovanjem na Bliski istok, gdje ću se vidjeti s kolegama iz cijele regije kako bih pojačao borbu protiv finansiranja terorizma - rekao je Mnuchin.

U ponedjeljak je u Jeruzalemu Mnuchin rekao da će Sjedinjene Države povećati finansijski pritisak na Iran zbog njegovog nuklearnog programa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Iran umanjio značaj izraelskog napada, nije nagovijestio odmazdu

Eksplozije u Iranu, američki mediji izvještavaju o izraelskim udarima

EU priprema nove sankcije Iranu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'