Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 16:07 |

Novi zakon o budžetu Distrikta omogućit će bolje upravljanje javnim prihodima

FENA Saopćenje

BRČKO, 31. oktobra (FENA) - U organizaciji Komisije za budžet i Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH održana je prva od dvije javne i stručne rasprave o Nacrtu zakona o budžetu Brčko distrikta BiH, koji je Skupština nedavno usvojila u prvom čitanju.

Predsjedavajući Komisije za budžet Halil Ljuca rekao je da se nada da će učesnici javne i stručne rasprave svojim prijedlozima i sugestijama doprinijeti da novi zakon o budžetu bude što bolji, saopćeno je iz Skupštine Distrikta.

"Ovaj zakon je baza za donošenje najvažnijeg dokumenta u Brčko distriktu - budžeta Distrikta, i bilo bi dobro da ovo uradimo na način koji će otkloniti kočnice koje su do sada postojale u načinu predlaganja i donošenja budžeta Brčkog", rekao je predsjedavajući Ljuca.

Pojasnio je da Komisija zajedno s Direkcijom za finansije ima zadatak da obavi javne rasprave, napravi izvještaj i zapisnik i dostavi ih poslanicima Skupštine.

Direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta Mato Lučić podsjetio je da je važeći Zakon o budžetu donesen prije jedanaest godina i da donošenje novog zakona o budžetu zahtijevaju procesi evropskih integracija, kao i Strategija upravljanja javnim finansijama za period od 2017. do 2020. godina.

"Trudili smo se da napravimo zakon koji će biti dobar za ovu zajednicu i koji je transparentniji u pogledu prihoda, rashoda i javne potrošnje. Predviđa strateško upravljanje procesima, posebno kapitalnim projektima. Mi sada imamo nerealizovanih kapitalnih projekata u vrijednosti od oko 80 miliona maraka i vjerovatno će ovaj zakon doprinijeti da se to mnogo bolje i planski radi", rekao je Lučić te naglasio da će novi zakon o budžetu obezbijediti puno bolje upravljanje finansijama.

Javnoj raspravi prisustvovli su predstavnici nekoliko udruženja, poslanici, šefovi vladinih odjeljenja, kao i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, koji je rekao da zakon donosi niz novina i da je riječ o drugačijem konceptu pripreme budžeta, odnosno o programskom budžetu koji pretpostavlja postojanje strateških akata.

"Od ovog zakona se očekuje i uvođenje više reda u oblast davanja grantova nevladinom sektoru, po javnom pozivu i u okviru politika koje su od javnog interesa. Trebalo bi da doprinese i efikasnijem trošenju kapitalnog budžeta ograničavanjem prenosa kapitalnog budžeta u naredne cikluse. Takvu mogućnost bi imali samo oni kapitalni projekti kod kojih je započeta realizacija“, rekao je Milić dodajući da očekuje da se kroz javne i stručne rasprave dođe do novih prijedloga.

Javna i stručna rasprava o Nacrtu zakona o budžetu bit će održana i 14. novembra ove godine u 12 sati u skupštinskoj sali, stoji u saopćenju.

 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo