Bosna i Hercegovina     | 31.10.2019. 17:49 |

SDA poziva SNSD-e da prekine blokadu rada Parlamentarne skupštine BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. oktobra (FENA) - Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) donesenim zaključkom pozvao je SNSD da pristupi formiranju parlamentarnih komisija i odustane od blokade rada Parlamentarne skupštine BiH, a HDZBiH da predloži predstavnike u parlamentarnim komisijama Doma naroda PS BiH, kao i kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se pokrenula procedura imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

- Blokiranje rada PS BiH je protivustavan, antidejtonski čin, kojim se nanosi ogromna šteta građanima BiH, kao i ekonomiji i integracijskim procesima BiH. Pozivamo OHR i pravosudne institucije da poduzmu mjere u skladu sa zakonom, vlastitim mandatom i obavezama - navodi se u saopćenju SDA.

Također, na današnjoj sjednici Glavni odbor je ocjenio da nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Mostarom, treba pristupiti intenzivnim političkim dogovorima o izmjenama Izbornog zakona i omogućiti održavanje lokalnih izbora u ovom gradu. 

SDA poziva sve relevantne stranke da pristupe dogovorima i postizanju kompromisa na bazi navedenih principa.

- Navedene principe je moguće osigurati prethodnim usvajanjem Federalnog zakona o Gradu Mostaru kojim bi se u skladu s Ustavom Federacije Grad Mostar uredio kao jedinstveno gradsko područje s više jedinica lokalne samouprave uz obaveznu rotaciju na čelnim funkcijama u Gradu - ističu iz SDA.

Glavni odbor SDA pozvao je Evropsku komisiju da se još snažnije i konkretnije uključi u rješavanje migrantske krize na tzv. “Balkanskoj ruti”, te sve nivoe vlasti da povećaju finansijska izdvajanja za rješavanje problema priliva migranata, a nadležne institucije da apliciraju na sredstva iz međunarodnih fondova.

Na sjednici je istaknuto da sve institucije trebaju nastaviti s provođenjem nužnih reformi na putu euroatlantskih integracija BiH.

- Povodom inicijative tzv.“mali Šengen“ Glavni odbor ocjenjuje prihvatljivim samo one regionalne integracije koje su pod pokroviteljstvom EU i koje doprinose ostvarivanju političkih, ekonomskih, sigurnosnih interesa BiH. Konačnu odluku o integrisanju u okviru „malog Šengena“ moguće je donijeti tek nakon cjelovitih analiza unutar privredne zajednice i sigurnosnih struktura BiH - saopćeno je iz SDA nakon sjednice Glavnog odbora.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

SDA: Vučić ponovo negirao genocid u Srebrenici

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana