Svijet     | 01.11.2019. 08:52 |

Assad: Vratiti vlast na sjeveroistoku Sirije, povlačenje YPG 'pozitivan' korak

FENA Internet

DAMASK, 1. novembra (FENA)  - Sirijski predsjednik Bashar al-Assad u četvrtak je izjavio da je krajnji cilj njegove vlade vratiti vlast na sjeveroistoku Sirije koji nadziru Kurdi ali je najavio da  će se to dogoditi postupno. 

U razgovoru za državnu televiziju Assad je rekao da je sporazum turskog predsjednika  Recepa Tayyipa Erdogana i ruskog predsjednika Vladimira Putina o uklanjanju kurdske milicije YPG iz pojasa uz granicu, "pozitivan" korak  koji će pomoći Damasku da ostvari svoj cilj.

"Možda neće ostvariti sve.. ali, nadamo se, otvara put oslobađanju tog područja u bliskoj budućnosti", rekao je Assad koji je ostao na vlasti u Damasku kroz više od osam godina građanskog rata s podrškom Rusija i Iran, prenosi  Reueters.

Od Kurda se neće tražiti da odmah predaju oružje kada sirijska vojska uđe na ta područja, rekao je Assad no naglasio je "da je konačni cilj vratiti potpunu kontrolu države".

Sirijski predsjednik iskazao je svoje nepovjerenje u razgovore između sukobljenih sirijskih strana koji se vode u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a nazvavši opozicione  izaslanike teroristima i rekavši da ti razgovori ne mogu otvoriti put širem mirovnom procesu.

Razgovori među suprotstavljenim sirijskim stranama o novom ustavu počeli su u četvrtak u Ženevi a na njima sudjeluje 150 izaslanika koji predstavljaju vladu, opoziciju i civilno društvo u jednakim dijelovima.

U razgovoru za sirijsku državnu televiziju Assad je u četvrtak rekao da "sirijska vlada nije dio tih pregovora ni razgovora". Tamo u Ženevi su samo izaslanici koji imaju podršku vlade i koji dijele njena stajališta, rekao je.

Sirijski čelnik je omalovažio legitimitet opozicionih izaslanika optuživši ih da zastupaju Tursku i Sjedinjen Države. "Nekoliko njih predstavlja teroriste", dodao je.

Odbacio je i mogućnost da bi ti razgovori mogli voditi širem mirovnom procesu rekavši da "iako razgovori u Ženevi mogu biti dio rješenja, rat ne može završiti dok se u Siriji ne porazi terorizam".

Sirijska vlada teroristima naziva i oružanu opoziciju i ekstremističke grupe.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Bećirović nakon susreta s Erdoganom: Ohrabrujuće poruke za sve građane i narode BiH

Erdoganova stranka imat će kandidate na evropskim izborima, širi se utjecaj Turske u EU

Erdogan kaže da će EU "odložiti" pridruživanje Ukrajine i Moldavije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana