Stranačke aktivnosti     | 01.11.2019. 10:50 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

HDZ BiH: Parlamentarna skupština BiH kroz svoje nadležnosti treba provesti izmjenu Izbornog zakona BiH

Hrvatska demokratska zajednica BiH pozdravlja zajedničku izjavu Europske Unije, veleposlanstva SAD-a, OESS-a i OHR-a u vezi s presudom Europskog suda za ljudska prava o lokalnim izborima u Mostaru.

Izmjene Izbornog zakona vezane za lokalne izbore u Mostaru dio su šireg dogovora političkih dužnosnika u Bosni i Hercegovini vezanih i za predstavljanje u okviru Predsjedništva BiH i Doma naroda FBiH. Provođenje izmjena i dopuna omogućit će funkcionalnu vlast, uspostavu legitimnog predstavljanja na svim razinama vlasti i uklanjanje diskriminirajućih zakonskih odrednica koje narušavaju samostalnu izbornu volju konstitutivnih naroda.

HDZ BiH apelira na usvajanje predloženih izmjena i dopuna kojima se regulira izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, implementira Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o izboru izaslanika u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

 Navedene izmjene zahtijevaju konstruktivan dijalog, kompromis, iznalaženje političkog rješenja i prepoznavanje potrebnih tehničkih preinaka u Izbornom zakonu koji će se temeljiti na načelima potpune i neosporne ravnopravnosti konstitutivnih naroda i svih građana BiH. Jednakopravnost i legitimno predstavljanje naroda u BiH nužni su za napredak BiH i, u konačnici, za dovođenje naše zemlje pod okrilje NATO-a i Europske unije.

HDZ BiH poziva na politički dogovor kao put ka iznalaženju konstruktivnog rješenja i provođenju presuda, te apelira da Parlamentarna skupština BiH kroz svoje nadležnosti treba provesti izmjenu Izbornog zakona BiH, kako bi ispunila svoju odgovornost te kako Ustavni sud BiH ne bi preuzeo zakonodavnu ulogu.  Uz spremnost za dijalog, provođenje pravnih rješenja i politička suradnja jedini su način za nadilaženje dugogodišnjeg zastoja i političke krize u kojoj se BiH nalazi zbog neuspostavljanja vlasti.

HDZ BiH

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Ambasada SAD: HDZBiH ne može na silu doći do rješenja koje preferira, mora iskreno raditi na izgradnji konsenzusa

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

HDZ BiH pozdravio preporuku EK: Nastavljamo predvoditi reformske procese

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo