Svijet     | 01.11.2019. 12:02 |

Turska i Rusija započele zajedničke patrole na sjeveru Sirijie

FENA Internet

ANKARA,  1. novembra (FENA) - Turski i ruski vojnici  petak su započeli sa zajedničkim vojnim patrolama na sjeveru Sirije, u okviru sporazuma postignutog prošlog mjeseca da se ta regija očisti od terorista YPG/PKK, saopćilo je  tursko ministarstvo odbrane.

- Prve tursko-ruske zajedničke patrole na terenu i zrakoplovne jedinice pokrenute su istočno od Ad Darbasiyaha u sjeveroistočnoj Siriji, kako je dogovoreno između predsjednika Turske i Rusije u Sočiju 22, oktobra, saopćilo je ministarstvo na Twitteru.

Turska i Rusija 22. oktobra su postigle sporazum na osnovu koga bi se teroristi YPG/PKK povukli 30 kilometara južno od turske granice sa sjeveroistokom Sirije u roku od 150 sati, dok bi snage sigurnosti Turske i Rusije izvodile zajedničke patrole u toj regiji. Period od 150 sati okončan je u utorak. 

Sporazum je uslijedio nakon što je Turska pokrenula operaciju Izvor mira 9. oktobra na eliminiranju terorista sa sjevera Sirije istočno od rijeke Eufrat kako bi osigurala svoje granice, omogućila siguran povratak sirijskih izbjeglica i zaštitila  sirijski terrtorijalni integritet.

U terorisičkoj kampanji dužoj od 30 godina protiv turske države, PKK je odgovorna za pogibije 40.000 ljudi, među kojima su žene i djeca. I YPG/PYD  sirijski je ogranak PKK, prenosi Anadolu Agency.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Guvernerka: U napadu ruskih dronova na zapadu Ukrajine pogođena ključna infrastruktura

Rusija potvrrdila povlačenje svojih mirovnjaka iz Nagorno Karabaha

U ruskom raketnom napadu na Černihiv najmanje 13 ubijenih

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana