Bosna i Hercegovina     | 01.11.2019. 12:56 |

MUPKS - Stvaranje povoljnijih prava za policijske službenike

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je, na prijedlog ministra unutrašnjih poslova Admira Katice, inicijativu Sindikata policije Kantona Sarajevo za izmjene i dopune važećeg Kolektivnog ugovora, kojim se omogućava stvaranje povoljnijih prava za sve policijske službenike Uprave policije.

Prema izmjenama i dopunama, naknada za slučaj teške bolesti ubuduće će iznositi tri prosječne plate na nivou Federacije BiH i izjednačena je s visinom koju imaju drugi uposlenici u Kantonu Sarajevo. Ranije je visina te naknade iznosila dvije prosječne plate.

Naknada za prevoz na posao i s posla je sada utvrđena u novčanom iznosu što će doprinijeti izjednačavanju policijskih službenika s drugim uposlenicima u Kantonu Sarajevo i drugim policijskim agencijama.

Usvojena je i izmjena koja se odnosi na prekid radnog odnosa zbog činjenice da policijski službenik nije prošao sigurnosnu provjeru, a koja je usaglašena sa zakonom koji reguliše tu oblast i s Uredbom o prekobrojnosti policijskih službenika koju je Vlada KS nedavno usvojila.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) i resorni ministar će nastaviti s aktivnostima koje imaju za cilj stvaranje što boljih uslova rada policijskih službenika i ostalih uposlenika.

Od svih uposlenika se očekuje, a što im je i obaveza, da poslove i zadatke iz svoje nadležnosti izvršavaju profesionalno, zakonito i u skladu sa najvišim standardima, čime će osigurati još povoljniji sigurnosni ambijent svima građanima i posjetiocima glavnog grada Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo - saopćeno je iz MUP-a KS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Potpisani sporazumi za realizaciju projekata vodosnabdijevanja u općinama s područja KS

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Vlada KS s više od 700.000 KM podržala KJKP 'Tržnice-Pijace' i saniranje štete na pijaci Kvadrant

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana