Bosna i Hercegovina     | 01.11.2019. 14:42 |

Borcima iz Starog Grada sanirani stambeni objekti

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. novembra (FENA) - Boračke porodice iz Starog Grada spremno dočekuju ovu zimu zahvaljujući sanaciji njihovih stambenih jedinica koju su omogućili Općina Stari Grad Sarajevo i Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo.

Dvanaest porodica iz evidencije Općine Stari Grad koji su zatražili pomoć pri sanaciji kuća dobit će nove krovove, fasade, ili unutrašnje uređenje objekata, a dosad je završena sanacija šest kuća - saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Projekat se realizira na osnovu Sporazuma o finansiranju radova na individualnim stambenim objektima boračke populacije s područja općine Stari Grad Sarajevo potpisanog između Ministarstva za boračka pitanja KS i Općine Stari Grad Sarajevo, vrijednog 100.000 KM.

Općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić u pratnji pomoćnika ministra za boračka pitanja KS Osmana Smajlovića i sekretarke Ministarstva Belme Adilović obišao je danas dvije porodice kojima su urađeni novi krovovi.

Fikreta Katkić je majka demobilisanog borca kojoj je saniran krov i urađena fasada na kući u ulici Safvet bega Bašagića. Njen sin je inače bio maloljetni borac i nalazi se na dugogodišnjem liječenju, a Fikreta ima minimalna primanja. Kuću je napravila prije 40 godina, a osim 'zuba vremena' i ratnih oštećenja, krov je dodatno bio urušen od obližnjeg stabla kruške koje je palo na njega.

U Gornjim Čebedžijama živi demobilisani borac Senad Bilić. Otac je dvije kćerke, jedna je studentica Filozofskog fakulteta, a druga je treći razred Zubotehničke škole. Dobre su učenice, i već treću godinu stipendistice su Općine Stari Grad. Zahvaljujući sanaciji i njihova kuća je ugodnija za život.

Hadžibajrić je istakao da je mišljenja kako su borci koji su proveli cijeli rat na linijama oko Sarajeva, najčešće nepravedno ostali uskraćeni za pomoć, a pored njih veoma je izražen i problem socijalno ugroženih osoba kojr nemaju adekvatne uslove stanovanja.

- Imamo socijalnu kategoriju s jedne strane i boračku s druge strane. Ova druga je bila dosta zapostavljena i zaboravljena. U posljednjih deset godina nastojimo toj kategoriji pomoći i sanirati domove, tako da je Općina dosad pomogla sanaciju više od 200 objekata - kazao je Hadžibajrić.

Dodao je da je predložio ministru za boračka pitanja KS Ismiru Juski da se uključe kako bi što više objekata bilo sanirano, te da su veoma brzo postigli dogovor. Dogovorili su se da Ministarstvo ove godine izdvoji sredstva za boračku kategoriju koji do sada nisu dobijali pomoć, a Općina za socijalne kategorije i tako je i bilo.

Inače, prethodnih mjeseci Općina Stari Grad je sanirala stambene jedinice osam porodica iz socijalno ugroženih kategorija koji su također dobili krovove, stolariju, fasade ili unutrašnje uređenje.

Pomoćnik ministra za boračka pitanja Osman Smajlović kazao je da će se pomoć boračkoj kategoriji nastaviti sve dok bude postojala potreba za tim – navodi se u saopćenju.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Za podršku udruženjima, neprofitnim i studentskim organizacijama u KS 130.000 KM

Otvorena Tehnicijada - sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo

Okerić: Na Dan šehida sjećamo se najboljih sinova koji su dali živote za odbranu BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'