Svijet     | 01.11.2019. 21:13 |

Parlament Grčke usvojio zakon o tražiocima azila

FENA Internet

ATINA, 1. novembra (FENA) - Parlament Grčke usvojio je u noći na petak prijedlog spornog zakona koji postrožuje proceduru dodjeljivanja azila unatoč kritikama Vijeća Evrope i brojnih nevladinih udruženja, među kojima i Amnesty Internationala.

Tekst je izglasala vladajuća većina desne Nove demokratije, a lijevo orijentirane opozicijske stranke upozorile su na otežavajuće odredbe za dodjelu azila u Grčkoj.

Suočena s rastućim brojem migranata i izbjeglica posljednjih mjeseci, Vlada Kyriakosa Mitsotakisa, na vlasti od jula, najavila je da će postrožiti proceduru dodjele azila.

Premijer je u Parlamentu u četvrtak navečer istakao razliku između izbjeglica i migranata.

"Ovaj zakon šalje jasnu poruku onima koji znaju da ne mogu dobiti azil, a ipak krenu u našu zemlju da će biti vraćeni i izgubiti novac uložen u putovanje", naglasio je.


Tim zakonom smanjuje se i mogućnost žalbi nakon odbijanja azila, produžuje moguće prisilno zadržavanje tražilaca azila i ograničava koncept "ranjivosti", koji olakšava dobijanje azila.

Zakonom se, također, proširuje spisak trećih sigurnih zemalja u koje je moguće vratiti migrante, upozorila su brojna udruženja za zaštitu ljudskih prava.

Grčka je je 2019. ponovo postala glavni ulaz za tražioce azila u Evropi, što je iznenadilo vlasti.

Vlada te zemlje zalaže se za jačanje kontrola na granicama kako bi se garantirala sigurnost zemlje i optužuje prethodnu vladu Alexisa Tsiprasa za nepostojanost u vezi s tim pitanjem.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije