Stranačke aktivnosti     | 03.11.2019. 09:47 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Živković: Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja dobitnik nagrade za najbolje javne institucije za stvaranje dobrog okruženja za razvoj poduzetništva

 

Županija Posavska izdvaja na području Federacije BiH najveća sredstva za poticanje razvoja gospodarstva u odnosu na proračun. Posebno se radi na poticanju otvaranja novih radnih mjesta, razvoju poduzetništva i obrta, pokretanju razvojnih projekata i praćenju položaja gospodarskih projekata - izjavio je ministar gospodarstva i prostornog uređenja Županije Posavske Dragutin Živković.

‘’U prošloj godini bilježimo rast zaposlenih, dok danas gospodarski subjekti u županiji zapošljavaju preko 4600 radnika. Kroz Grant za razvoj, u suradnji s Vladom i gospodarstvenicima radimo na otvaranju obrta, dokvalifikaciji i prekvalifikaciji radnika i zapošljavanju nezaposlenih s višom i visokom stručnom spremom. Sufinanciramo kamate na kredite, razvoj zadruga i nabavu osnovnih sredstava. U našoj Županiji najznačajniji segment poslovanja ostvaruju poduzeća, koja su u prošloj godini ostvarila prihod od 830.036.010,00 KM. Uzimajući u obzir i prihod obrta, taj iznos premašuje 900.000.000,00 KM. Vrlo bitan segment poslovanja je izvoz naših poduzeća, a on je u prošloj godini iznosio 125.000.000,00 KM. Najbolje rezultate imamo u metaloprerađivačkoj i prehrambenoj djelatnosti, obradi drveta, preradi plastike i proizvoda od plastike, te IT uslugama.’’ - ističe ministar Živković. 

Ministar ističe da su se kroz izmjene i dopune Zakona o prostornom uređenju i građenju stvorile pretpostavke za poduzimanje planiranih radnji za donošenje Prostornog plana Županije Posavske 2019.-2039., te da je trenutno u proceduri izrada i donošenje Zakona o upravljanju i održavanju dijelova zgrada i uređaja. Jedan od istaknutih prioriteta rada je stvaranje prostora s urbanom sredinom, planskim građenjem, te definiranim stambeno-komunalnim gospodarstvom.

''Važno je istaknuti da je Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja Županije Posavske dobitnik prestižne međunarodne nagrade, zlatne plakete, pod nazivom ''GLOBALLOCAL''. Nagrada se dodjeljuje najboljim javnim institucijama sa zakonodavnim ovlastima za stvaranje dobrog okruženja za razvoj poduzetništva u Srednjoj Jugoistočnoj Europi. Našem Ministarstvu nagrada je uručena tijekom Svjetskog kongresa poduzetnika, koji se održao u Skoplju od 16. do 19. listopada 2019. godine, a nagradu, zlatnu plaketu, dodijelio je međunarodni ekonomski forum Perspektive i međunarodni odbor za dodjelu nagrada i priznanja ''GLOBALLOCAL''. Osim što je nagrada veliko međunarodno priznanje našeg dosadašnjeg rada, istodobno je i poticaj za daljnje napore za otvaranje razvojnih prilika na prostoru Županije Posavske.''           

HDZ BiH

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U petak počinju programi manifestacije 'Dani mevluda i zikra'

Ukrajinski gradonačelnici u BiH uče o poslijeratnoj obnovi gradova (VIDEO)

Obilježavanje Svjetskog dana intelektualnog vlasništva u petak u Mostaru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta