Svijet     | 03.11.2019. 11:50 |

Čistači skupljaju razbijeno staklo na ulazu zgrade Xinhue u Hong Kongu

FENA Internet

HONG KONG, 3. novembra (FENA) - Čistači su u nedjelju skupljali razbijeno staklo u hongkonškom uredu kineske državne novinske agencije Xinhue, jedne od zgrada koje su stradale dan ranije u nasilnim protestima u kojima su aktivisti bacali molotovljeve koktele i palili stanice podzemne željeznice.

Više od 200 osoba uhapšeno je u jednom od najnasilnijih dana protesta u proteklih nekoliko sedmica.  Protesti koji su započeli prije pet mjeseci ne posustaju i demonstranti su bijesni zbog kineskog miješanja u slobode u Hong Kongu zajamčene u okviru predaje te bivše britanske kolonije matici zemlji 1997. godine, prenosi Euronews.

Službena Kina te optužbe odbacuje kao neutemeljene. demonstranti su ranije uništavali zgrade koje pripadaju kompanijama sa sjedištem u drugim dijelovima Kine ili one koje se doživljavaju kao sklone Pekingu a napad na urede službene novinske agencije doživljavaju se kao dosad najveća provokacija upućena Pekingu.

Glasnogovornik novinske agencije Xinhua u subotu navečer i pisanoj izjavi je  izrazio snažnu osudu ponašanja učesnika nereda koji su vandalizirani paljenjem poslovne zgradu azijsko-pacifičkog regionalnog ureda u Hong Kongu.

U subotu popodne tokom protesta  uništeni su sigurnosni sistemi zgrade, zidovi su oštećeni sprejo, razbijena su stakla na  ulaznim vratima i nekim prozorima ureda Xinhue u Hong Kongu.

Xinhua izražava  ogorčenje i osudu zbog divljačkog ponašanja demonstranata i nada se da će policija Hong Konga pokrenuti ozbiljnu istragu incidenta, rekao je glasnogovornik.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nove demonstracije farmera u Briselu

Desetine pristalica opozicije privedeni na protestima u New Delhiju

Poljski farmeri blokirali puteve širom zemlje

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana