Bosna i Hercegovina     | 03.11.2019. 15:01 |

Obilježena 25. obljetnica oslobođenja Kupresa

FENA Saopćenje

KUPRES, 3. studenoga (FENA) - Svečano je obilježena 25. obljetnica oslobođenja Kupresa i 13. obljetnica dana Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB.

Svečanost je počela u nedjelju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala te ispred spomen obilježja Suho Polje, Kupreško polje, vukovarskim braniteljima i ispred crkve Svete obitelji u Kupresu.

Svečanost su organizirale Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Kupres, Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB i Općina Kupres, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

U crkvi Svete obitelji slavljena je sveta misa koju je, uz koncelebraciju više svećenika, među kojima je bio župnik vlč. Tomislav Mlakić, predvodio mons. vojni biskup ordinarij u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić.

Obilježavanju 25. obljetnice oslobođenja Kupresa nazočilo je visoko izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora koje je predvodio Dragan Čović, predsjednik HNS-a i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, uz dužnosnike zakonodavne i izvršne vlasti svih razina u BiH.

Nakon mise, položeni su vijenci i upaljene svijeće na križu ispred crkve Svete Obitelji Kupres u znak sjećanja na poginule Hrvate u Drugom svjetskom ratu.

Također je održan svečani mimohod branitelja kroz grad uz pratnju I. benda orkestra OS BiH. Na kraju programa upriličena je svečana akademija u povodu Dana oslobođenja Kupresa u Hrvatskom domu kulture Kupres, te je uslijedilo druženje s braniteljima,

Inače, Operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3. studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres, u kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994., priopćeno je iz HNS-a.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Brnabić i članovi Vlade Srbije položili cvijeće na mjestu gdje je ubijen Đinđić

Obilježena 32. obljetnica 101. bosansko-brodske brigade HVO-a

Kosovo slavi 16. obljetnicu proglašenja nezavisnosti, Beograd ne priznaje državnost

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom